Kezdőlap Hírek Ferenc pápa a női börtönben

Ferenc pápa a női börtönben

Ferenc pápa a női börtönben
Folytatódik Ferenc pápa chilei látogatása. Az állami vezetőkkel való találkozója és a santiagói szabadtéri szentmise után harmadik hivatalos programja a chilei főváros női büntetésvégrehajtási intézetében tett látogatása volt, amelyre kedden délután – magyar idő szerint este 8 órakor került sor.

Megbocsátás, igazságosság, remény, jövő – ezek a szavak visszhangoztak a santiagói női börtön falai között Ferenc pápa látogatása alatt. A Szentatya azt kérte a raboktól, hogy nőként és anyaként egy jobb jövőt szüljenek. „Isten hozta, Szentatya, a szegények és az igazságosság barátját, a jó és a béke emberét”. Öröm és remény töltötte meg a börtönlakók szívét, akik virágokkal ünnepelve fogadták a San Joaquín börtön sportcsarnokába érkező pápát. Gyermekeiket a karjukban tartó nők, több száz színes felirat, rajta a pápától vett idézetekkel a nőkről és a börtön világáról, a falakon a Chile különböző börtöneiben fogvatartott emberek arcképe. A hatszáz elítélt így várta az argentin pápát, akinek az intézet igazgatónője megerősítette: itt tanúi annak, hogy az élet győzedelmeskedik a halál felett, a jó a rossz felett, a szív tisztasága az önzés sivársága felett. Ők hatszázan képviselték a latin-amerikai ország majdnem 50 ezer fogva tartottját, akik Chile túlzsúfolt börtöneiben raboskodnak.

Két női elítélt megosztotta tanúságtételét a pápával. Janeth elmondta: meg vannak fosztva szabadságuktól, de álmaiktól és reményeiktől nem. Kérte a pápát, járjon közben azért, hogy az igazságszolgáltatás jobban odafigyeljen az elítélt anyákra, akiket elválasztanak gyerekeiktől. A gyermekek ártatlanok, Isten irgalmasságához száll a fohász értük, illetve a társadalomhoz, hogy bocsássa meg az elkövetett bűnök okozta sebeket.

Ferenc pápa meghallva kérésüket így felelt: mindannyian bűnösök vagyunk, bocsánatra szorulunk. A megbocsátás pedig emberségesebbé tesz. Sokan közületek édesanyák, ezért tudjátok, mit jelent, életet adni. Ma egy nagyon hasonló kihívás előtt álltok: életet kell adnotok, jövőt kell adnotok. Föl kell nevelnetek, segíteni fejlődni. Nemcsak magatoknak, hanem gyermekeiteknek, az egész társadalomnak. Ti, nők rendkívüli módon képesek vagytok alkalmazkodni az adott helyzethez és tovább menni. Ezért ma a bennetek szunnyadó képességre apellálok, hogy életet adjatok a jövőnek!

Küzdeni kell a személyek dologiasítása ellen, mert ez megöli a reményt. Senki sem egy dolog, mind személyek vagyunk, ne hagyjuk, hogy tárgyiasítsanak bennünket, nem vagyunk számok. A börtönlakó sem egy szám, hanem X Y, és ez reményt szül – magyarázta a pápa. Az emberi méltóság sérthetetlen, ezért őrizni kell, ápolni és dédelgetni. „Kedves nővéreim, ne higgyetek a címkéknek, miszerint semmi nem tud megváltozni! Nem igaz, hogy a végeredmény mindig ugyanaz. Minden erőfeszítés egy jobb jövőért – még ha sokszor úgy is látszik, hogy a semmibe hull – végül mindig gyümölcsöt hoz és elnyeri jutalmát”.

A gyerekek erőt adnak, reményt, ösztönzést, segítenek a női raboknak abban, hogy előre tekintsenek, mert így épül az élet. Ma ugyan meg vannak fosztva szabadságuktól, de ez a helyzet nem tart örökké. A cél, hogy visszailleszkedjenek a társadalom rendes életébe. Ha a büntetés, az ítélet jövő nélküli, akkor az nem humánus ítélet, hanem kínzás. Minden büntetésnek, amivel a társadalommal szembeni adósságát rója le valaki, kell, hogy legyen egy távlata, a visszailleszkedés távlata, amelyre a rabnak készülnie kell. Ezt kell várniuk önmaguktól és a társadalomtól is. A börtönbüntetés gyakran nem más, mint bűnhődés. A közbiztonságnak nem szabadna pusztán az ellenőrzés szigorítására korlátozódnia. Ehelyett sokkal inkább a megelőzésre, a munkára, a nevelésre és a közösségi életre kellene hangsúlyt fektetni.

Ferenc pápa a chilei női börtönben tett látogatása végén még megszólította azokat, akik a büntetésvégrehajtási intézetben dolgoznak: börtönőrök, önkéntesek, lelkipásztori munkatársak. Összetett és kényes feladat az övék, ezért a hatóságoknak mindent szükséges feltételt biztosítaniuk kell azért, hogy méltósággal végezhessék munkájukat. A méltóság méltóságot szül. A méltóság fertőző, jobban terjed, mint az influenza. A méltóság méltóságot terem – fejezte be beszédét Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió