Kezdőlap Hírek Ferenc pápa: Aggasztó mértéket ölt a keresztények üldözése

Ferenc pápa: Aggasztó mértéket ölt a keresztények üldözése

Ferenc pápa: Aggasztó mértéket ölt a keresztények üldözése
A Szentatya hangsúlyozta, hogy a keresztények üldözése felett senki sem hunyhat szemet.

A katolikus egyházfő a Pápai Keleti Intézet valamint a Keleti Egyházak Kongregációja fenállásának századik évfordulóján a római Santa Maria Maggiore bazilikában mutatott be misét csütörtökön. A kongregációt XVI. Benedek pápa hozta létre 1917-ben.
Ferenc pápa homíliájában hangsúlyozta, hogy a két intézmény az első világháború idején jött létre.
„Ma – ahogyan már többször elmondtam – egy újabb világháborúban élünk” – jelentette ki a katolikus egyházfő arra utalva, hogy a világ különböző részein, de egy időben pusztító konfliktusok zajlanak. Hozzátette, hogy ezeknek áldozatai között vannak a keleti egyházak hívői, akik „drámai üldözést szenvednek el, és szétszóródásuk egyre aggasztóbb méretet ölt”.
A kongregációhoz intézett üzenetében Ferenc pápa kiemelte, a keresztények üldözése felett „senki sem hunyhat szemet”.
Az egyházfő megválasztása óta többször hangoztatta meggyőződését, amely szerint  még a keresztényüldözések első évszázadaiban sem haltak annyian mártírhalált,  mint ma.
A Keleti Egyházak Kongregációja a pápai misével zárta a Vatikánban rendezett éves közgyűlését, amelyen a kongregáció tagjaként részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, valamint Kocsis Fülöp görög-katolikus érsek, a hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája is.

Forrás: Ma.hu
Fotó: Pixabay