Kezdőlap Hírek Közzétették Ferenc pápa baltikumi látogatásának programját

Közzétették Ferenc pápa baltikumi látogatásának programját

Ferenc pápa Bariba utazik, hogy imádkozzon a Közel-Keletért
A Szentszék Sajtóterme július 5-én, csütörtökön kiadta a Litvániába, Lettországba és Észtországba vezető pápai út részletes programját. A Szentatya szeptember 22-25. között keresi fel a balti országokat.

Ferenc pápa szeptember 22-én, szombaton reggel fél 8-kor indul repülőgéppel Vilniusba, a litván fővárosba. 11.30-kor a vilnius-i nemzetközi repülőtéren kerül sor a fogadási ceremóniára. Ezt követően a pápa udvariassági látogatást tesz a litván elnöknél, majd találkozik a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel az elnöki palota előtti téren. Délután fél 5-től a Szentatya felkeresi a Mater Misericordiae kegyhelyet. A székesegyház előtt a fiatalokkal találkozik, majd megtekinti a katedrálist.

Szentmise Kaunasban

Szeptember 23-án, vasárnap reggel autóval a pápa Kaunasba utazik, ahol szentmisét mutat be, majd a hívekkel elimádkozza az Úrangyala-imádságot a Santakos-parkban. Ezt követően együtt ebédel a litván püspöki konferencia tagjaival, majd találkozik a papokkal, a szerzetesekkel, a megszentelt életűekkel és a szeminaristákkal a kaunas-i székesegyházban. Visszatérve Vilniusba felkeresi a megszállásoknak és a szabadságért folytatott küzdelmeknek emléket állító múzeumot. A kiállítás megtekintése után imádkozik a múzeumban.

Lettország

Szeptember 24-én, hétfőn a pápa a litván fővárosból Rigába repül. Reggel 8.20-kor érkezik meg a lett fővárosba. A fogadási ceremóniára az elnöki palota udvarán kerül sor. Ferenc pápa udvariassági látogatást tesz az államfőnél, majd találkozik a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival az elnöki palotában. Ezt követően virágcsokrot helyez el a Szabadság-emlékműnél, majd ökumenikus találkozón vesz részt a rigai lutheránus székesegyházban. Ezután ellátogat a Szent Jakab katolikus székesegyházba. A Szent Család érsekségi otthonban együtt ebédel a lett püspökökkel. A délután folyamán helikopterrel a rigai öbölből elrepül az aglonai Isten Anyja kegyhelyre, ahol szentmisét mutat be. Este Aglonában vesz búcsút Lettországtól és visszatér a litván fővárosba, Vilniusba az éjszakára.

Észtország

Szeptember 25-én, kedden reggel fél 9-kor Ferenc pápa a vilnius-i reptérről indul Tallinnba, Észtország fővárosába, ahová 9.50-kor érkezik meg. A fogadási ceremóniára az elnöki palota előtti téren kerül sor, majd a Szentatya udvariassági látogatást tesz az észt államfőnél. Ezt követően találkozik a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel az elnöki palota rózsakertjében. A nap további részében először ökumenikus találkozón vesz részt a fiatalokkal a Szent Károly lutheránus templomban. Együtt ebédel a pápai kíséret tagjaival Piritában a Brigitta-rend szerzetesnőinek kolostorában. Délután az egyházi Caritas gondozottjaival találkozik a Szent Péter és Szent Pál nevét viselő székesegyházban. Ezt követően Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szabadság-téren. Tallinból este 7 óra előtt indul vissza Rómába, ahová a tervek szerint este fél 10 körül érkezik meg.

Somogyi Viktória – Vatikán