Kezdőlap Hírek Ferenc pápa: Divatos lett az Egyház vádaskodással való pusztítása

Ferenc pápa: Divatos lett az Egyház vádaskodással való pusztítása

A szerdai általános kihallgatás előtt a Szent Péter-bazilikában találkozott a pápa a mintegy 2500 zarándokkal, akik a beneventói egyházmegyéből érkeztek a Vatikánba. Felice Accrocca érsek vezetésével zarándokoltak Péter utódához, aki egy évvel ezelőtt, 2018. március 17-én járt Pietrelcinában, Szent Pio atya stigmái megjelenésének századik, illetve halálának ötvenedik évfordulója alkalmából.

„Soha nem feledem azt a napot, mint ahogy nem feledem a sok beteget, akit üdvözöltem, a látogatás megmaradt a szívemben.” Ferenc pápa e szavakkal fordult a lelkes zarándokokhoz, akik olyan nagy számban jöttek el a Vatikánba, mintha „szentté avatásra” érkeztek volna. Pio atya kitűnt a szilárd Istenhitben, a mennyei valóságokba vetett erős reményben, odaadóan szolgálta az embereket, hűséges volt az Egyházhoz, amelyet minden problémája és baja ellenére szeretett. A Szentatya ennél a gondolatnál elidőzött. Mint mondta, Pio atya szerette az Egyházat, sok gondjával, bajával, bűnös tagjaival együtt. Mert az Egyház szent, Krisztus jegyese, de mi, az Egyház gyermekei mind bűnösök vagyunk – van, aki nagyon is! Pio atya azonban úgy szerette az Egyházat, ahogy volt, nem pusztította a nyelvével, ahogy manapság divatos. Nem! Szerette. Aki szereti az Egyházat, az meg tud bocsátani, mert ő maga is bűnös és szüksége van Isten megbocsátására. El tudja rendezni a dolgokat, mert az Úr jól akarja elrendezni a dolgokat, de ezt mindig a megbocsátással teszi.

Az ördög a nagy vádló

Nem lehet úgy leélni egy életet, hogy folyton csak vádaskodunk, vádoljuk az Egyházat. Kié a vád hivatala? Ki az, akit a Biblia a nagy vádlónak nevez? – kérdezte a zarándokokat a pápa. – Az ördög! És azok, akik az életüket vádaskodva töltik, azok az ördög barátai, rokonai. Az észlelt hibákat jelezni kell, hogy ki lehessen javítani, de szeretettel. Ha szeretet nélkül teszik, az az ördögtől való – jelentette ki a pápa. Szent Pio atyában mindkettő megvolt, szerette az Egyházat minden gondjával, bajával együtt, gyerekei bűnével együtt. Soha ne feledjétek ezt! – intette a beneventói zarándokokat a pápa.

A keresztényektől tanúságtételt vár a világ

Igyekezzünk egyre inkább megérteni és befogadni Isten szeretetét, aki örömünk forrása és oka. A mi hivatásunk azt, hogy odaajándékozzuk ezt a szeretetet, ami megváltoztatja az életet, főként a gyengébb és rászoruló embereknek. Az isteni szeretet terjesztésével magunk körül hozzájárulunk egy igazságosabb és szolidárisabb világ építéséhez. Pio atya példáját követve bízzuk Krisztusra magunkat, hirdessük jóságát és irgalmát életünkkel. Ezt várják tőlünk korunk emberei – mondta a pápa, majd emlékeztetett Szent Ferenc tanítására. Amikor tanítványait buzdította, azt mondta: menjetek, tegyetek tanúságot, nincs szükség szavakra. A keresztények tegyenek tanúságot életükkel arról, hogy a szeretet szebb a gyűlöletnél, a barátság szebb az ellenségeskedésnél, a testvériség pedig szebb a háborúnál – zárta beszédét a beneventói zarándokokhoz a pápa.

A bűnös harag

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió