Kezdőlap Hírek Isten megbocsát nekünk, de csak ha mi is megbocsátunk másoknak

Isten megbocsát nekünk, de csak ha mi is megbocsátunk másoknak

Isten megbocsát nekünk, de csak ha mi is megbocsátunk másoknak
Vigyázzunk a haraggal, ami befészkeli magát a szívünkbe. Ne hagyjuk, hogy elhatalmasodjon rajtunk a gyűlölet és ne feledjük: ahhoz, hogy Isten megbocsásson nekünk, előbb el kell ismernünk saját bűnösségünket. Ferenc pápa kedd reggeli homíliájának témája a megbocsátás, két kulcsszava a „sajnos” és a „feltéve, ha”.

A mai olvasmány Dániel próféta könyvéből (Dán 3,25.34-43) Azariás történetét beszéli el, akit a tüzes kemencébe vetnek, mert nem tagadta meg az Urat. Azariás nem perlekedik az Úrral az elszenvedett bánásmód miatt, nem hánytorgatja föl neki hűségét. Továbbra is hirdeti Isten nagyságát és a rossz gyökeréhez nyúl, amikor azt mondja: Te mindig megmentettél minket, de sajnos vétkeztünk. Önmagát vádolja és népét. Önmagunk vádolása pedig az első lépés a megbocsátás felé – mutatott rá Ferenc pápa. „A keresztény bölcsesség része az önvád, nem a többiek vádolása, nem. Önmagunké. Én vétkeztem. És amikor a bűnbánat szentségéhez járulunk, ez járjon a fejünkben: Isten nagy és sok dolgot adott nekünk, de én sajnos vétkeztem, megsértettem az Urat, és üdvösséget kérek.”

A pápa ekkor elmesélt egy történetet: egy asszony a gyóntatófülkében hosszasan sorolta anyósa bűneit, igyekezve igazolni magát. Mígnem a pap így szólt: Jól van, most gyónja meg a saját bűneit. És ez tetszik az Úrnak, mert az Úr egy bűnbánó szívet kap, mint Azariás esetében: „Hiszen akik benned bíznak, meg nem szégyenülnek”. A bűnbánó szív ezt mondja az Úrnak: „Én ezt tettem, Uram. Vétkeztem ellened”. Az Úr betapasztja a száját, mint az apa a tékozló fiúnak: nem hagyja beszélni. Szeretete befedi őt. Mindent megbocsát.

Ne szégyelljük kimondani saját bűneinket, mert az Úr igazol majd minket megbocsátva nekünk nem egyszer, hanem mindig. Egyetlen feltétellel azonban: Isten megbocsátása erősen ér el hozzánk, amennyiben mi is megbocsátunk másoknak. Ez pedig nem könnyű, mert a neheztelés befészkeli magát a szívünkbe és mindig ott van az a keserűség. Sokszor hordozzuk magunkkal a felsorolást, mennyi mindent követtek el ellenünk: „Ez ezt csinálta, az azt csinálta velem…” A pápa óva int attól, hogy átengedjük magunkat a gyűlöletnek. Ez a két dolog segít majd, hogy megértsük a megbocsátás útját: „Te nagy vagy Uram, én sajnos vétkeztem” – és „Igen, megbocsátok neked, hetvenhétszer feltéve, ha te is megbocsátasz másoknak” – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió