Kezdőlap Hírek Ferenc pápa váratlan látogatást tett egy külvárosi iskolában

Ferenc pápa váratlan látogatást tett egy külvárosi iskolában

Ferenc pápa váratlan látogatást tett egy külvárosi iskolában
A Szentatya május 25-én délután újabb irgalmasság-pénteki látogatás tett. Ezúttal váratlan és nagy örömmel fogadott vendégként érkezett a Róma délkeleti külvárosában található Elisa Scala Iskolaközpontba.

Periféria a középpontban

Pénteken délután négy órakor Ferenc pápa Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizálás Pápai Tanácsának elnöke kíséretében látogatásra indult a római körgyűrűn kívül található, külvárosi Elisa Scala állami iskolába. Az intézmény az ötvenes években épült, majd a hetvenes évektől további négy épülettel bővült. Általános iskolát és óvodát foglal magába.

Mivel előre be nem jelentett látogatásról volt szó, óriási meglepetést okozott a Szentatya érkezése. Túláradó öröm, kicsorduló könnyek, üdvrivalgás tört ki, amikor az igazgatónő, Claudia Gentili bekísérte a pápát a 200 diák körébe, akik egy iskolai rendezvényen vettek részt „Mi vagyunk a főszereplők” – címmel. Öt hónapja készültek az eseményre, ahol különböző művészeti, sport- és színjátszó foglalkozások eredményeit mutatták be. „Amikor láttuk, ahogy közeledik fehérruhás alakja a napsütésben, nem akartunk hinni a szemünknek, nagy lett az izgalom, és ugyanez volt a gyerekek és szüleik reakciója” – mondta el meghatódva a Vatican Newsnak az igazgatónő.

Az iskola legyen a találkozás, a növekedés és a képzés helye

Ferenc pápa újra kiemelte az iskola jelentőségét a perifériák számára, melynek feladata, hogy a találkozás, a növekedés és a képzés helye legyen. Ezt a mondatot ötször el is ismételtette a diákokkal. Egy elszigetelt lakónegyedben található az iskolaközpont, távol mindentől, ahol ők jelentik a biztos fogódzót a gyerekek számára – erősítette meg Claudia Gentili. A pápa látogatása erőt adott mindenkinek: tanároknak, szülőknek egyaránt, hogy együtt építsék az iskolát, melyben a gyerekeket a törvényesség, a tisztelet és a becsület értékeire tanítják.

Elisa könyvtára

Az iskola története 2015 októberére nyúlik vissza, és a Scala családhoz kötődik, akiknek lánya, a kis Elisa akkor kezdte meg a felső tagozatot a Rocca Camastra úti iskolaközpontban. 11 éves volt, amikor egy gyors lefolyású leukémia tragikusan végzett vele. Elisa nagyon élénk és határozott gyermek volt, gyakran beszélt szüleivel a könyvek és a könyvtár iránti szeretetéről. Amikor meghalt, a szülei azt szerették volna, ha az iskola megvalósítja Elisa álmát: egy könyvtermet hozzon létre, ahova minden gyerek járhat. Néhány hónap elteltével, 2015 decemberében született meg „Elisa könyvtára”, egy helyiség könyvek számára. Ezt követte a szülők kezdeményezése „Ajándékozz egy könyvet Elisának”, amely mindazoknak szólt, akik hozzá akartak járulni egy kötettel a nevében létrehozott könyvtár bővüléséhez. Több ezer, különböző nyelvű könyv gyűlt össze, mindegyik Elisának dedikálva. Ma már több, mint húsz ezer kötetet számlál a könyvtár; Olaszország minden pontjáról, Európából, de még Ausztráliából is érkeztek példányok, olyannyira, hogy tagja lett a római önkormányzati könyvtárak hálózatának. Az intézmény néhány hónapja kérvényezte a Római Önkormányzatnál és a Közoktatásügyi Minisztériumnál, hogy felvehesse a kis Elisa nevét. Ferenc pápa találkozott a kislány szüleivel, akik meghatódva mutatták meg neki a könyvtári termeket. A Szentatya végül néhány kötettel gazdagította a gyűjteményt, valamennyit Elisának dedikálva.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió