Kezdőlap Hírek Ferenc pápa részvéte a meggyilkolt misszionárius halála miatt

Ferenc pápa részvéte a meggyilkolt misszionárius halála miatt

Nadia De Munari

A chimbotei püspök szerdán mutatta be Nadia De Munari gyászszertartását. Az 50 éves olasz misszionáriust április 21-én álmában támadták meg, és három nappal később belehalt sérüléseibe. Ferenc pápa táviratban fejezte ki részvétét. Imádkozik az áldozat lelki üdvéért, és megemlékezik arról a számos misszionáriusról, akik életüket vesztették az evangélium és a rászorulók szolgálatában.

Keddről szerdára virradó éjszaka a Mato Grosso mozgalom világi misszonáriusára ismeretlenek bozótvágó késsel támadtak, miközben aludt a „Mamma Mia” nevelési központban lévő szobájában. A brutális erőszakra másnap reggel derült fény, amikor Nadia nem jelent meg a szentmisén, és keresésére indultak. Akkor még élt, egy limai kórházba szállították, azonnal megoperálták, de leállt a szíve, és nem tudták megmenteni. Április 28-án Nuevo Chimbote tartományban Angel Francisco Simon Piorno püspök mutatta be gyászszertartását.

500 gyermeknek segített

Az ötven esztendős, észak-olasz származású Naida 5 óvodát és egy általános iskolát vezetett az Ugo De Censi atya által alapított mozgalom keretében. Több, mint 500 gyermeknek segített ezáltal a Nuevo Chimbote nyomornegyedében, ahová az Andok szegény falvaiból húzódnak le az emberek megélhetés reményében. A lelki üdvéért bemutatott szentmisén koncelebrált a Peruban működő olasz mozgalom valamennyi misszionárius papja, és jelen volt sok kisgyerek, akik nagyon szerették Nadiát.

A pápa táviratában elítéli a brutális erőszakot

Ferenc pápa spanyol nyelvű táviratot küldött államtitkára, Pietro Parolin bíboros aláírásával a chimbotei püspöknek, a perui apostoli nuncius közvetítésével. A Szentatya a lehető legszilárdabban elítéli ezt az újabb és igazolhatatlan erőszakot, mint ahogy azt a sok támadást, amellyel kioltották misszionárius testvéreink életét szerte a világon. Valemennyien odaadóan szolgálták az evangéliumot, és segítették a rászoruló és védtelen embereket. A pápa imádkozik a most meggyilkolt önkéntes lelki üdvéért, és Isten Anyja közbenjárására bízza őt. Közel áll Nadia szüleihez, családjához, barátaihoz, imádkozik értük. Áldását küldi a temetésén résztvevőknek mind Peruban, mind pedig, amint lehetséges, Olaszországban.

20 nap múlva szállíthatják haza Nadia De Munari földi maradványait

Nadia De Munari szülővárosa, Schia polgármestere kapcsolatban áll az elhunyt hozzátartozóival, illetve az olasz külügyminisztériummal, amelytől a hazaszállítás költségeinek fedezését kérte. A boncolást elvégezték, tartanak a vizsgálatok, és várhatóan 20 nap múlva érkezhetnek haza földi maradványai. Nehezíti a helyzetet, hogy Peru nem írta alá a konvenciót, amely meggyorsíthatná az elhunyt hazaszállítását. Idős szülei, két nővére és a Schióhoz tartozó Giavenale kerület közössége, a Mato Grosso mozgalom missziós testvérülete várja, hogy végső búcsút vehessen Nadiától, akinek perui szolgálatát támogatták.

Életének több, mint a felét a legkisebbek felemelésének szentelte. Fáradságot nem ismerve járta a szegénynegyed családjait, sokszor élelmet és ruhát is vitt a rászorulóknak. Az óvónő, önkéntes, világi misszionárius tisztában volt vele, hogy kockázatot vállal, de belső lelki derűje, mosolya, önátadása miatt mindenki szerette. Halála megdöbbentette az önkénteseket, annál is inkább, mert a nyomozás nem zárja ki, hogy a támadás nem személye, hanem tevékenységük ellen irányult.

A teljes cikk a Vatikáni Rádió oldalán olvasható.

Gedő Ágnes / Alessandro Di Bussolo – Vatikán