A jemeni menekültek néhány hete Dél-Korea Jeju szigetén találtak befogadásra. Ferenc pápa tízezer eurót adományozott támogatásukra és imádkozik értük. A lakosság tiltakozása azonban folytatódik a jemeniek ellen.

Dél-Korea apostoli nunciusa, Alfred Xuereb érsek adta át Ferenc pápa pénzadományát az érintett egyházmegye püspökének, Peter Kang U-il-nak. A sziget főpásztora a jemeni menekültek szükségleteinek támogatására használhatja fel az összeget. Xuereb érsek látogatást tett Jeju szigetén, hogy kifejezze a pápa szolidaritását Kang püspöknek, aki mindig a menekültek mellett állt. A helyi főpásztor arra biztatja a dél-koreaiakat, hogy legyenek toleránsak és szeretetteljesek, összhangban Ferenc pápa migránsokra és menekültekre vonatkozó tanításával a négy kulcsszó jegyében: befogadni, védelmezni, előmozdítani és integrálni. Az adomány segíti a menekülteket beilleszkedésükben.

Böjte Csaba a menekültekről Magyarországon, Európában

Szentmise a menekülteknek

Első látogatása alkalmával a nuncius találkozott 527 jemeni menekülttel, szentmisét mutatott be számukra és átadta a pápa áldását nekik. A jemeniek azért menekülnek hazájukból, mert konfliktusok és feszültségek uralkodnak országukban. Dél-Koreában kihasználták a lehetőséget, hogy a külföldiek három hónapig vízum nélkül tartózkodhatnak Jeju szigetén. Váratlan érkezésük nagy aggodalmat váltott ki a lakosság körében, elsősorban gazdasági szempontból és viták, tiltakozások indultak a jemeniek ellen.

A teljes cikk a Vatikáni Rádió oldalán olvasható.

Cecilia Seppia/Somogyi Viktória – Vatikáni Rádió