Kezdőlap Hírek Ferenc pápa szentté avatta az Újvilág első mártírjait

Ferenc pápa szentté avatta az Újvilág első mártírjait

Ferenc pápa szentté avatta az Újvilág első mártírjait
Szentté avatta Ferenc pápa vasárnap az Újvilág feltehetőleg első keresztény mártírjait, három tizenéves fiút és további 32 személyt, többségükben szintén mártírokat.

Az Újvilág első keresztény mártírja feltehetőleg a Cristoforo névre keresztelt indián fiú volt, akit a ferencesek térítettek meg a mai Mexikó területén. 1527-ben, 13 évesen megpróbálta rávenni törzsfőnök apját, hogy hagyja el pogány vallását, és térjen át a keresztény hitre, ő azonban erre dühében saját kezűleg ölte meg fiát: előbb összeverte, majd máglyára küldte.
Két évvel később újabb két fiút öltek meg saját törzsük tagjai keresztény hitük miatt: a keresztségben Antonio nevet kapott fiú 12, Juan pedig 13 évesen halt mártírhalált.
Ferenc pápa rajtuk kívül még szentté avatott 30 mártírt, akiket 1645-ben, Brazíliában gyilkoltak meg hitük miatt. Őket azonban nem a pogány őslakosok ölték meg, hanem kálvinista holland zsoldosok, akik a katolikusokat üldözték.
Végül, de nem utolsó sorban, a pápa szentté avatott egy olasz és egy spanyol papot, akik a XVIII. illetve a XIX–XX. században éltek. Ők nem mártírok voltak, munkásságukkal vívták ki Egyházunk tiszteletét.

Ferenc pápa gyakran felhívja a figyelmet a ma is egyre erősödő keresztényüldözésre, legutóbb néhány napja beszélt a tagadhatatlan jelenségről.

Ferenc pápa: Aggasztó mértéket ölt a keresztények üldözése

Forrás: Magyar Nemzet
Fotó: Pixabay