Kezdőlap Hírek Ferenc pápa tart a „romlott” AI veszélyeitől

Ferenc pápa tart a „romlott” AI veszélyeitől

MI segítségével létrehozott kép

Ferenc pápa idén már többször figyelmeztetett a „romlott” AI veszélyeiről, szerinte világszintű szabályozásokra van szükség, hogy jó célra használjuk az AI-t.

Ferenc pápa is ott lehet az idei G7-csúcstalálkozón, hogy megvitassa az AI kihívásait és veszélyeit. A június 13-15. közötti találkozón amerikai, német, brit, francia, olasz, kanadai és japán vezetők mellett más speciális vendégek is lesznek.

Az olasz miniszterelnök szerint az AI az egyik legnagyobb antropológiai kihívása korunknak. Az országban most jóváhagytak egy tervezetet, ami az AI használatáról, befeketésekről, AI-bűnözések szankcionálásáról szól. Az olaszok szerint nagy lehetőségeket, de nagy kockázatokat is teremthet ez a technológia, amely a globális egyensúlyba is beleszól. Az AI-nak emberközpontúnak és ember irányította megoldásnak kell lennie.

A pápa szerint egyébként tovább kell látni a katasztrofális jóslatoknál, de alapvetően olyan kognitív szennyezést említett, ami torzítja a valóságot, hamis nézőpontokat hirdet és ideológiai visszhangbuborékba zárja az embereket. Szerinte az algoritmusoknak nem szabad hagyni, hogy felváltsák az emberi értékeket, a technológiai diktatúra veszélyeztetheti az emberi létezést.

Forrás: Euro News