9.9 C
Budapest
szerda, 2024. április 17.
Kezdőlap Hírek A férőhelyhiány nem akadály

A férőhelyhiány nem akadály

A férőhelyhiány nem akadály
A kép forrása: Pixabay.com
Fontos, hogy a hideg idő közeledtével ne feledkezzünk meg rászoruló embertársainkról! Megerősített szolgálattal és szükség esetén megnyitható ideiglenes menedékhelyekkel készül erre az időszakra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – olvasható a Máltaiak.hu-n. A céljuk az, hogy a férőhelyhiány ellenére senki ne fagyjon meg közterületen, de közben az otthontalan embereket segítő rehabilitációs programok is folytatódnak.

Több mint hetven százalékos kihasználtsággal működnek a Máltai Szeretetszolgálat fővárosi hajléktalanszállói, a létszám október közepe óta fokozatosan emelkedik, ahogy az utcán élő emberek közül egyre többen fedett húzódnak fedett helyre. A közterületen élőket hat nappali melegedőben és három éjjeli menedékhelyen várják a Szeretetszolgálat munkatársai. A máltai szervezet budapesti intézményei a téli időszakban nyíló ideiglenes szállásokkal együtt akár ötszáz embert is képesek befogadni éjszakánként. De a férőhelyhiány sem akadály: Ha minden szállás megtelik, a Máltai Szeretetszolgálat az országos központjának épületét is megnyitja a rászorulók előtt, ahogyan az elmúlt télen is tette.

A téli időszakban a hét minden napján lesz nyitva tartó nappali melegedő, ahová a hajléktalan emberek betérhetnek. Az egészségügyi intézkedések része többek között a tüdőszűrő busz is, amely évente mintegy hatezer hajléktalan embert vizsgálatát végzi el.

A karitatív szervezet a fővárosban kilenc utcai gondozószolgálatot működtet, ezek elsősorban a budai utcákat, parkokat, kapualjakat járják, hogy az intézményi ellátást elutasító, a hidegben is kint maradó hajléktalan emberekről gondoskodjanak. Ezen a télen az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére három budapesti aluljáróban – a Blaha Lujza téren, a Deák téren és Kálvin téren – az életvitelszerűen ott tartózkodó hajléktalan emberek ellátására több szervezettel együttműködve kísérleti programot indít a Szeretetszolgálat. A földön fekvő, kihűléssel fenyegetett emberekhez a diszpécserszolgálat vonalán lehet segítséget hívni, a hívásokat november elsejétől reggel nyolctól éjjel két óráig fogadja Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyeletese a 061 338 41 86/2 telefonszámon.

A Szeretetszolgálat álláspontja szerint az utca senkinek nem lehet otthona. Bár a következő időszakban a kihűlés veszélyének kitett emberek biztonságba helyezése a legfontosabb feladat, télen is folytatódnak a különböző rehabilitációs programok, melyek során számos hajléktalan ember kap segítséget élete újrakezdéséhez.