Kezdőlap Egyéb Filmvásznon a prágai misszió és a topolyai apácák

Filmvásznon a prágai misszió és a topolyai apácák

A Magyarság Háza 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából kezdett bele annak a különleges portrésorozatnak a megvalósításába, amelynek eredményeként ötvenhárom, közel egész estés film készült el, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről, külhoni alkotók közreműködésével. Egy éven keresztül a következő tizenhét országban dolgoztak a kamerák: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Csehország, Dél-Afrika, Finnország, Horvátország, Kanada, Magyarország, Nagy-Britannia, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

17 ország, 53 film: rockzenekar, orvos, színész, apáca, lángossütő, mezőgazdász, házmester, kályhaépítő, cipész, tanár, dúla, dzsessz- és népzenész, autószerelő, csokigyáros, slammer, pszichológus, festő- és szobrászművész, hegylakó, szociális munkás, cserkészparancsnok, szépségkirálynő, író, néptáncoktató, borász, fizikus, postás, bébiszitter, gátőr, pap, nyelvépítész, kocsma, falu, motoros egyesület, kézilabda- és focicsapat a főszereplői ezeknek az alkotásoknak, amelyek így együtt egyfajta keresztmetszetét adják a világban élő magyarságnak, különleges pillanatképet nyújtanak arról, milyen sokfélék is vagyunk mi, magyarok.

A Mi, magyarok sorozat filmjei 2022. március 31-étől az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Magyarság Háza Filmklub Extra keretében kerülnek először nagyközönség elé. Hetente egy filmet mutatnak be a főszereplők vagy az alkotók részvételével. A vetítéseket velük folytatott beszélgetés követi. A tavaszi idény 2022. június 2-ig tart. Arendezvényeken való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött, amit az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján a regisztrációs űrlapon lehet megtenni.

Április 29.: Prágai misszió – Balga Zoltán plébános portréja.Április 29-én, pénteken 18 órai kezdettel az Uránia Nemzeti Filmszínház Csortos termében a Prágai misszió – Balga Zoltán plébános portréja című 60 perces filmet vetítik. A film utáni beszélgetés vendége Kendy Éva rendező lesz. A filmből, amelyben egy szlovákiai magyar pap prágai misszióját ismerhetjük meg, kiderül: akatolikus egyház képes átlépni a politikai és amellett a kulturális és nyelvi korlátokat is.

Aki a kezét az eke szarvára teszi, és hátratekint, nem méltó a Mennyek országára.” Balga Zoltán plébános életét leginkább az iménti mondás határozza meg. Ő már gyermekként arra vágyott, hogy pap legyen, életét családja és szülőfaluja, Csáb katolikus szellemisége egyaránt Isten felé irányította. A magyar határhoz közeli faluban a gyermekek hétköznapokon is jártak szentmisére, és Balga Zoltán ministránsként már az ottani kis templomban a papi hivatásokért imádkozott. Saját hivatása a pozsonyi papi szemináriumban indult, majd néhány évnyi ipolyviski szolgálat után meghívták őt Prágába, hogy indítsa újra az ottani magyar plébánia életét.

A munka 2016-ban a nulláról indult, és egyáltalán nem volt könnyű az egyik leginkább ateista ország fővárosában. Első miséjén mintegy húsz hívő vett részt, de aztán lassanként benépesült a templom. Hatalmas kaland volt megszervezni a hitéletet, kántort találni, megkeresni a prágai és a környékbeli magyarokat. A diaszpóra sok képviselője fejezi ki örömét és háláját, amiért újra magyar misén és más vallási programokon vehet részt, és ily módon is erősítheti a magyar identitását.

Balga Zoltán plébános mellett a filmből képet kapunk az ottani magyar közösségek életéről, történetéről is. Megszólal benne mások mellett Kokes János újságíró is, akinek riportjait, tudósításait a Kossuth Rádió hallgatói régóta ismerik.

A film kapcsán egy másik felvidéki magyar, Mikszáth Kálmán szavai juthatnak eszünkbe: „Ha elutazom messze, idegen országokba, idegen népek közé, az arcok mások, az állatok is mások, a füvek is mások, az ég is más, minden más, már azt kell hinnem kietlen, megborzasztó magányomban, elhagyatottságomban, hogy nem is ezen a világon vagyok többé, mikor egyszerre valamely emberlakta telep szélén elémbe bukkan egy kereszt, és azon egy sebektől vérző pléhember, az én ismerősöm. Ah, itt van ő! Még itt is itt van. És én nem vagyok többé egyedül, és nem vagyok elhagyatva. Letérdepelek előtte akkor én is, mint itt ez a pap, és elmondom, hogy a szívemet mi nyomja.”

Május 12.: Szolgálóleányok – A topolyai apácák portréja.

Május 12-én, csütörtökön 18 órai kezdettel azUránia Nemzeti Filmszínház Csortos termében a Szolgálóleányok – A topolyai apácák portréja című 60 perces filmet vetítik. A film utáni beszélgetés vendége Gazsó Orsolya rendező lesz.

Íme, az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a Te igéd szerint. Szüzesség, szegénység, engedelmesség – e hármasság jegyében élik az életüket a Miasszonyunkról elnevezett topolyai apácarend tagjai. De mennyire zárt egy zárda? Hogyan élik mindennapjaikat az apácák? Nincsen melegük kánikulában a hosszú fekete ruháikban? Hogyan képzelik el Istent? Tévéznek-e? Milyen nehézségek adódnak az életükben? Megannyi kérdés merülhet föl az emberben, ha látja valahol ennek a titokzatos világnak a képviselőit.

A film bepillantást enged az idős nővérek világába. A zárdában Cili cica is fekete-fehér uniformist hord, akárcsak öt gazdája. Világuk rendezett és tiszta, akárcsak a lelkük és az elméjük. Szinte mindnyájan már gyermekkorukban elhívást éreztek Istentől a szolgálatra. Az Isten iránti vonzalom elhomályosította bennük az olyan érzéseket, mint a szerelem vagy az anyai ösztön. Mindazonáltal nem gondolkodják túl a dolgokat. Végzik a napi munkájukat, ki-ki legjobb tudása szerint. Egyikük piacra jár és főz, másikuknak a kertészkedés vagy a takarítás a kedvenc elfoglaltsága. Van, aki a szentmisére való ostyát süti. Bevallják, hogy időnként akadnak köztük is súrlódások, az engedelmességet sem mindig könnyű megvalósítani. De alapvetően békében és nyugalomban élnek. Nemcsak lakótársak, hanem támaszai is egymásnak.

És hogy mennyire zárt a zárda? Nem érzik magukat bezártnak. Kimehetnek sétálni, rokonokhoz is elutazhatnak. A forgatás alatt kirándulást tesznek a közeli tóhoz, sőt egy drón röptetésével is megpróbálkoznak. Ez persze különleges alkalom, nem része a napi rutinnak.

A hétköznapokon imádkoznak és dolgoznak, mint elődeik évszázadok óta.

*

A vetítéssorozat a Magyarság Háza és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében, a Bethlen Gábor Alap és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg.

A Magyarság Háza Filmklub Extra szeptembertől folytatódik. Az őszi idényben is találkozhatunk majd katolikus lelkipásztorokról készült filmalkotásokkal. Addig is szeretettel várja a nézőket Balga Zoltán prágai magyar plébános és a topolyai apácák!

Varga Gabriella