Kezdőlap Hírek Gördeszkázó pap, görkorcsolyázó államtitkár

Gördeszkázó pap, görkorcsolyázó államtitkár

Székely János, gördeszkás pap, Novák Katalin
A „gördeszkás pap” a kivitelező cég vezetőjétől egy kifejezetten a számára készített bukósisakot kapott ajándékba
Néhány évvel ezelőtt, egy Youtube-ra felkerült videó révén vált ismertté a reverendában gördeszkázó pap, Lendvai Zoltán. Az azóta világhírűvé lett rédicsi plébános Don Bosco nevelési módszerét alkalmazva az evangelizáció eszközének tekinti a főként fiatalok körében népszerű sportot. Ezáltal olyanokat is meg tud szólítani, akiket hagyományos eszközökkel nem biztos, hogy sikerülne.

Zoltán atya kezdeményezésére 2011-ben gördeszkapályát épített Rédicsen a szlovéniai Lendván működő Varis cég. A pályát idén felújították és bővítették egy két és fél méter magas induló ívvel és egy nyolc méter átmérőjű beton félcsővel a bmx-esek, a görkorcsolyások és a rolleresek örömére is. A munkálatokhoz, a létesítmény aljzatának betonozásához a magyar állam több mint két millió forint támogatást nyújtott.

A gördeszkázó pap és az államtitkár
Lendvai Zoltán plébános gördeszkán, Novák Katalin államtitkár görkorcsolyán tette meg a nyitókört (Fotó: Horváth László)

A gördeszkapályát szeptember 12-én Székely János szombathelyi megyéspüspök áldását követően vehették birtokukba a gyerekek. Előtte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára görkorcsolyán, Lendvai Zoltán plébános pedig gördeszkára szállva „gurulták” körbe az új pályát.

Novák Katalin köszöntőjében elmondta: Rédicsen „a lakosság száma nem éri el az ezer főt, mégis olyan parkban űzhetik hobbijukat a fiatalok, ami a nagyvárosokban is ritka. Annak köszönhetjük mindezt, hogy itt a közösség összefog annak érdekében, hogy a fiataloknak biztonságos, élhető jelent és jövőt biztosítson. Ez a pálya számomra azt üzeni, hogy itt el lehet esni, meg lehet botlani, lehet hibázni, újra fel lehet állni, neki lehet lendülni, ennek súlyos következménye nem lesz. Meg lehet tanulni, hogy mit jele

gördeszkás pap, Székely János
Novák Katalin államtitkár és Székely János püspök megérkezésük után azonnal a gyerekekkel kezdtek beszélgetni

nt hibázni, elbukni és újra felállni, főleg, ha vannak a közelünkben olyanok, akik segítenek, támogatnak, hajlandóak megtanulni azt a nyelvet, amit beszélünk. Zoltán atya megtalálta az eszközt, ami megnyitja a gyerekek szívét és lelkét, és ami közel hozza őket egymáshoz.”

A gördeszkás pap az égiekre irányította a jelenlévők figyelmét: „Jó ha vannak álmaink, de még jobb, ha álmainkat az égiekre bízzuk! Ezt a pályát, amikor megálmodtuk a gyerekekkel, azonnal a Jóistenre és a szentek bíztuk. Égi Édesanyánkra, Máriára, akinek ma névnapját ünnepeljük, és Szent Józsefre, a nagy építkezőre. Így az isteni gondviselés mindig küldött olyan jó szándékú, segítőkész embereket, akik pénzzel és kétkezi munkájukkal tovább építették a pályát. Ezen a szent helyen is köszönetet mondok mindazoknak, akik oly sokat segítettek, időt, fáradságot nem kímélve, hogy a gyermekek álma 40-50 tonna betonná váljon.”

Az avatáson részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Földes Gyula lendvai főkonzul, Soós Endréné, Rédics polgármestere, Nógrádi László egykori miniszter. Jelen voltak a kivitelező szlovén cég képviselői: Szabina Sobocan, Stefan Sobocan és Silvian Civre.

Székely János megyéspüspök az ünnepség előtt megáldotta a község határában lévő – nemrég a szántóföldről az út szélére áthelyezett és felújított – útszéli keresztet is.

A gördeszkázó pap pályája
„Jézus él!”– hirdeti a pálya betonjába vésett felirat. Ha padlóra kerültél, akkor is…

Czoborczy Bence