Kezdőlap A lelkiatya válaszol Gyónás nélkül is érvényes az esküvő?

Gyónás nélkül is érvényes az esküvő?

Kedves Lelkiatya! Római katolikus szertartás szerint végzett esküvő előtt kötelező a pár részére a gyónás, áldozás? Mivel az esküvő szentmise nélkül lesz, így ott nem lesz áldozás sem. Ha valaki nem végzi el az esküvő előtt a gyónását, érvénytelen a házassága? Netán szentségtörő?

Kedves Levélíró! Létezik esküvő szentmise (nászmise) nélkül is. Ilyenkor az esküvői szertartáson általában nincs áldoztatás, néha azonban, ha az ifjú pár kéri, akkor van. Nem kötelező.

Az esküvő az emberi élet egyik legnagyobb döntése, fordulópontja. Ezért nagyon helyes, ha előtte gyónik az ifjú pár. Így a szentségi kegyelem is jobban tud hatni az életükben. Az egyházjog azt mondja ki, hogy azért „hogy a házasság szentségét gyümölcsözően vegyék fel, nagyon ajánlatos, hogy a jegyesek gyónjanak meg, és járuljanak szentáldozáshoz” (CIC 1065. k. 2§). Ám ha a jegyesek nem gyónnak meg a házasságkötés előtt, attól az esküvő nem válik érvénytelenné. A kegyelmi hatása csökkenhet.

Ezért nagyon javasoljuk minden párnak, hogy járuljanak a bűnbánat szentségéhez az esküvő előtt. Így tiszta szívvel, teljes lélekkel tudják kimondani az életük egyik legfontosabb ígéretét, és tudják kérni a házasságukra Isten áldását.