Kezdőlap A lelkiatya válaszol Gyónhatnak a reformátusok?

Gyónhatnak a reformátusok?

Szexuális zaklatás esetén meg kell szegni a gyónási titoktartást?
Tisztelt Lelkiatya! Ha egy református hiszi, hogy a gyónásban Isten irgalmával és megbocsátásával találkozik, aki eltörli minden vétkét, gyónhat-e? Egyáltalán milyen feltételek mellett részesedhet valaki a gyónás szentségében? Gyónhatnak a reformátusok?

Kedves levélíró! Nagyon örültem ennek a kérdésnek! Ha egy református keresztény (vagy bármely megkeresztelt ember) hiszi, hogy a bűnbánat szentségében Isten megbocsátja a bűneit (Jézus szavai szerint: „Akinek ti megbocsátjátok a bűneit, meg lesznek bocsátva, akinek megtartjátok, az bűnben marad.” Jn 20,23), az részesülhet a bűnbánat szentségében. Kórházakban nem is ritka, hogy egy-egy protestáns vallású beteg ezt kéri.

Ha valaki rendszeresen szeretne a szentségekben részesülni, akkor kérheti a felvételt a katolikus egyház teljes közösségébe. Ebben a szertartásban (amit lehet csak egyetlen pap jelenlétében is megtenni) elmondja a Nicea-Konstantinápolyi Hitvallást (hosszú hiszekegy) egy kiegészítő mondattal: „Hiszem mindazt, amit a katolikus egyház mint Istentől kinyilatkoztatott tanítást hirdet és vall.” Ez a mondat nem a katolikus hit minden apró részletére vonatkozik, hanem csak a kinyilatkoztatott igazságként hirdetett legfőbb hitigazságokra (pl. a hét szentségünk hatékonysága; a szentek tisztelete és az elhunytakért való imádság helyes volta). A szertartás során nem kell semmit megtagadnia az eddigi hitéből, hiszen a katolikus tanítás nem más, mint a protestáns egyházak által vallott hit, hanem teljesebb annál, a bibliai kinyilatkoztatás egészét tartalmazza kihagyások nélkül. Ezután a pap áldást ad rá. Ettől kezdve az illető teljes jogú tagja a katolikus egyháznak, és kérheti más szentségek felvételét is.

Kérdése lenen a lelkiatyához? Itt felteheti őket.

Ha érdekelte a gyónhatnak e a reformátusok kérdésre adott válasz, akkor nézzen körül A lelkiatya válaszol rovatunkban, ahol hasonló kérdéseket és válaszokat talál.