Kezdőlap A lelkiatya válaszol „Háború” az édesanyámmal

„Háború” az édesanyámmal

Tisztelt Lelkiatya! Ötvenöt éves, elvált nő vagyok. Olyan családban nőttem fel, ahol mindennapos volt a lelki-fizikai terror. Régebben gyűlöltem apámat emiatt, de amikor láttam, hogy milyen szeretettel foglalkozik a gyermekeimmel, az unokáival, akkor megbocsátottam neki. Négy éve hirtelen meghalt, ott voltam vele, fogtam a kezét, és nemcsak megbocsátottam neki, hanem újra tudtam őt szeretni. A halála után megváltozott az életem. Épp olyan ellenséges lettem édesanyámmal, mint apám volt. Anyám nyolcvanhét éves, már nem tud önállóan gondoskodni magáról. Minden szavamat, minden jóakaratú cselekedetemet kiforgatja. Nálam pedig hamar elszakad a cérna… Sokat veszekszünk, kiabálunk egymással, úgy érzem, már nem tudom őt szeretni. Hogyan viselkedjek, hogy nyugalomban élhesse életének utolsó szakaszát?

Kedves Levélíró! Nagyon nehéz élethelyzetben van. Nagyon szép magától, hogy minden nehézség ellenére segíteni akarja az édesanyját.
Ne arra törekedjen, hogy a szeretet érzését érezze iránta, hanem egyszerűen igyekezzen gyorsan, lehetőleg minél kevesebb ütközési lehetőséggel mindent megtenni körülötte, ami szükséges. Nem kell vele vitázni, nem kell őt semmiről meggyőzni. 87 évesen már nem fogja őt átalakítani.

Próbálja meg egyszerűen tiszteletben tartani őt, tisztelni benne azt, hogy rajta keresztül kapta az életet.
Próbáljon meg egy lelki védőfalat felépíteni. Az édesanyja rossz megjegyzései nem magáról és nem magának szólnak: ezek az Édesanyjáról, az ő keserűségéről, tüskéiről szólnak. Ne engedje be ezeket a megjegyzéseket a szíve közepébe! A szíve szentélyébe csak azt engedje be, aki magát őszintén szereti, ismeri, építeni akarja a maga életét. Ha az édesanyjával találkozik, mindig készüljön rá föl, készüljön előre a rossz megjegyzéseire. Engedje be az egyik oldalon, és engedje ki a másikon.

Próbáljon minden nehézség ellenére minden nap valami kedvességet, segítséget, szeretetmegnyilvánulást megtenni az édesanyja felé! A Biblia így mondja: „Ha ellenséged éhezik, adj neki enni, ha szomjazik, adj neki inni! Így izzó parazsat gyűjtesz a fejére. Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz. Inkább te győzd le a rosszat jóval!” (Róm 12,20-21)
Sok erőt, kegyelmet kívánok ehhez a nagyon nagy szívet igénylő feladathoz!