Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hány keresztszülőt lehet választani egy gyermeknek?

Hány keresztszülőt lehet választani egy gyermeknek?

Varga Gyöngyi: Keresztelési áldás

Kedves Lelkiatya! Görögkatolikus az egész családunk, és a születendő gyermekünknek szeretnénk keresztszülőket választani. Párom családjából és az én családomból is szeretnénk egy egy házaspárt felkérni; akik közül hárman katolikusok, egy pedig református. Hány keresztszülője lehet egy gyermeknek?

Kedves Levélíró! A jelenleg érvényes egyházi szabályozás szerint egy gyermeknek csak egy keresztanyja, vagy csak egy keresztapja, vagy egy keresztapja és egy keresztanyja lehet (C.I.C. 873.kán.). Ezt a rendelkezést azért hozták, mert Európában az elmúlt évszázadokban túlságosan elterjedt a szokás, hogy egy gyermeknek sok-sok keresztszülőt szántak.

A szabály mögött az a gondolat van, hogy a keresztszülőség egy komoly, személyes kapocs keresztgyermek és keresztszülő között. Ahogyan egy gyermeknek nem lehet 3-4 anyukája, csak egy, úgy keresztanyja is egy lehet. A szerep fontosságát akarta az egyház megvédeni.

A keresztszülők mellett lehetséges más személyeket is felkérni, akik lehetnek a keresztelés tanúi (C.I.C. 874. kán. 2§).

Esetleg lehet az is megoldás, hogy majd a következő gyermeküknek, a születendő kistestvérnek a másik keresztszülő párt kérik meg.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút