Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hányszor kell meggyónni az önkielégítés bűnét?

Hányszor kell meggyónni az önkielégítés bűnét?

Tisztelt Lelkiatya! Azt szeretném kérdezni, hogy az önkielégítés bűnét meg kell-e gyónni minden alkalommal?

Kedves Levélíró! A nemiség célja a férfi és a nő közötti szeretetkapcsolat megélése és az életfakasztás. Ezért a Szentírás (Sir 23,17-18) és az Egyház mindig is bűnnek tartotta az önkielégítést, ahol a nemiség nem ezt a célt valósítja meg.

A bűn személyes megítélése azonban sok mindentől függ. Enyhíti a bűn súlyosságát a serdülő kor (amikor valakinek a nemisége még alakulóban van), a nem teljes beleegyezés. Nem tekinthető súlyos bűnnek az éjszaka félálomban elkövetett önkielégítés sem.

Azt tanácsolom, hogy imádkozzon sokat a tisztaságért. Próbáljon áldozatokat is hozni érte (pl. néha böjtölni). Kérje a Szűzanya közbenjárását.

Minden alkalommal, amikor gyónik, említse meg ezt a bűnét is (amennyiben elkövette). Ha azonban nem teljes tudatossággal és szándékossággal követte el, akkor csak bocsánatos bűnt követett el, így a bűne személyes megbánása után mehet áldozni. Azután, amikor gyónik, ismét gyónja meg az összes tisztaság ellen elkövetett bűnét.

A tisztaságért vívott küzdelem a legtöbb ember számára nem könnyű. Ne keseredjen el az elesések miatt. Ne ez legyen a lelki életének középpontjában. Mindig bízzon Isten irgalmában, szeretetében.