Kezdőlap A lelkiatya válaszol Három gyermek után milyen lehetőség van a fogamzásgátlásra?

Három gyermek után milyen lehetőség van a fogamzásgátlásra?

Tisztelt Lelkiatya! Két gyerek szülei vagyunk és szeretnénk egy újabb testvért. Sajnos mindketten indokolt császármetszéssel születtek. A nőgyógyászom és a védőnőm szerint sincs akadálya a harmadiknak, viszont ők utána már az elkötést javasolják mindketten, mivel egy 4. terhesség már túl veszélyes lenne. Mi nem is szeretnénk csak 3 gyereket, így még a tcst-t is túl veszélyesnek ítéljük, a változó kor pedig még messze van. Mi a helyes döntés ilyen helyzetben? Elkötés után lehet egyáltalán gyónni, áldozni?

Kedves Édesanya! Nagyon örülök annak, hogy szépen, szeretetben élnek a férjével és a két gyermekükkel! Nagyon örülök annak is, hogy szeretnének még egy gyermeket.

A császármetszéssel való szülés ma már nem jelent nagyon nagy kockázatot. Ismerek olyan Édesanyát, aki öt gyermeket hozott a világra császármetszéssel, minden nehézség nélkül. (Ha szeretné, össze is kapcsolom Önt ezzel az Édesanyával). Ilyen téren a magyar szülészorvosok túlnyomó többségének elutasító véleménye ne legyen mérvadó az Önök számára.

Ha semmiképpen sem tudnak több gyermeket vállalni, az egy nehéz kérdést vet fel az Önök számára. A házasságban a testi kapcsolat megléte nagyon fontos. Ha ez megszűnik, meggyengül, akkor igen gyakran az egész házasság megromlik, elhidegül. Fontos tehát, hogy megtalálják a módját a testi kapcsolat ápolásának, ugyanakkor a testi szerelem és a termékenység közötti – Teremtő által akart – kapocs és a megfogant élet ellen se vétsenek.

A legjobb megoldás a TCsT használata és – esetlegesen – az érkező gyermek elfogadása. Ez persze nagy hitet, bizalmat igényel.

Ha ezt járhatatlannak tartják a maguk számára, akkor esetleg választhatnak (mint kisebb rosszat) valamilyen mesterséges módszert, természetesen csak olyat, amelyik nem a megfogant életet veszélyezteti. A tabletták és a spirál is olyan módszerek, amelyek a megfogant életet (is) veszélyeztetik, gyakran elpusztítják.

Az elkötést az egyház súlyosan helytelennek tartja. Ha emellett döntenek, akkor valóban nem részesülhetnek az Eukharisztiában (legalábbis addig, amíg a házaséletük még folyamatos). Az elkötéssel ugyanis végérvényesen és mesterséges módon terméketlenné teszik a további testi együttléteiket. Ráadásul egy olyan – rendkívül lényegbevágó – visszafordíthatatlan döntést hoznak, amit később talán nagyon megbánnak.