Kezdőlap A lelkiatya válaszol Használhatok-e fogamzásgátlót?

Használhatok-e fogamzásgátlót?

Tisztelt Lelkiatya! Vallásomat gyakorló római katolikus anyuka/feleség vagyok. Van két csodálatos kisfiam, szentségi házasságban élünk. A problémám az, hogy mindkét fiút sürgősségi császárral szültem, és az orvosom nem javasol harmadik terhességet, mivel minden új terhesség egyre veszélyesebb lenne rám és a magzatra nézve is, akár bele is halhatnánk. Emellett anyagilag sem tudnánk vállalni újabb gyereket. A kérdésem az lenne, hogy bűn-e, ha ilyen helyzetben fogamzásgátló gyógyszert szednék.

Kedves Édesanya! Először is nagyon örülök annak, hogy világra hozta a két gyermekét, vállalva ennek áldozatait is. Úgy gondolom, ha rájuk néz, akkor mindig megdobban a szíve, és azt érzi, hogy az élete legjobb döntései közé tartozott az, amikor igent mondott rájuk. Örülök annak is, hogy szép házasságban él a férjével.

Természetesen fontos, hogy mérlegelje az egészségügyi kockázatokat a gyermekvállalás kapcsán. Fontos azonban azt is tudnia, hogy a legtöbb nőgyógyász nem olyan mentalitással adja a tanácsokat, amelyek a realitásnak és az élet végtelen értékének megfelelnének. A legtöbb nőgyógyász a 3. császármetszést már nem javasolja, nem vállalja. Ugyanakkor igen sok olyan édesanya van, aki sokkal több császármetszéses szülést vállalt, minden gond nélkül (pl. Gorove László orvos és diakónus felesége 5 makkegészséges gyermeket hozott világra császárral; egy másik ismerősömék négy gyermeket ugyancsak mindet császárral). Sajnos a nőgyógyászok nagyon gyakran javasolnak abortuszt is, mondván, hogy a gyerek beteg lesz, azután az abortált kis gyermekek kb. 95%-áról kiderül, hogy makkegészségesek voltak. Vagyis, ha eredetileg szerettek volna több mint két gyermeket, akkor azt javaslom, hogy ne higgyen ezeknek az orvosoknak, és bátran mondjon igent az életre! Ha majd ránéz erre a harmadik gyermekére, úgy gondolom, mindig meg fog dobbanni a szíve, és magában azt fogja mondani, hogy az életem egyik legjobb döntése volt!

Ha mégsem tud igent mondani a harmadik kisgyermekre, akkor felmerül a férjével való testi kapcsolatuk jövőbeni módjának kérdése. Javaslom, hogy mindenekelőtt próbálja meg kitanulni a természetes módszert (www.tcst.hu). Ha tudják alkalmazni, akkor ugyanolyan biztonságot nyújt, mint a többi módszer, ráadásul a házastársi kapcsolatot is megélhetik a maga teljességében.

Amennyiben a tcst módszer egészségügyi okokból (pl. a ciklus nagyfokú szabálytalansága) használhatatlan a maguk számára, akkor merül fel igazából az ön által feltett kérdés.

Nagyon fontos érték a házasságban a testi kapcsolat megléte és elevensége. A testi kapcsolatban a férj és a feleség újra és újra átéli az egységet, egymásnak ajándékozzák önmagukat és elfogadják egymást. Fontos tehát, hogy amennyire csak lehetséges, ez a kapcsolat megmaradjon, rendszeres legyen. Ha a testi kapcsolat megszűnik egy házasságban, az igen gyakran az elhidegüléshez, sok esetben a család széteséséhez vezet. Ezért, ha semmilyen más, jobb módon nem tudják a családtervezést megoldani, akkor lehet vállalniuk – „kisebbik rossz”-ként – olyan családtervezési módot is, amely nem egészen helyes. Ez esetben se a tablettát válassza, mert annak abortív hatása is van (az esetek nagy százalékában a tabletta nem akadályozza meg a megtermékenyülést – ugyanis ehhez egy túlságosan nagy, már nagyon egészségtelen mennyiségű hormont kellene az anya szervezetébe juttatni – hanem a már megtermékenyült petesejt (a kicsi gyermek) anyaméhbe való beágyazódását akadályozza meg. Ugyanez áll a spirál használatára is.

Kedves Édesanya! Mindenekelőtt arra kérem, hogy komolyan fontolja meg a harmadik gyermek elfogadását. Képzelje el ezt a harmadik gyermeket, azt, hogy milyen hálás lenne önnek az életéért. Kérdezze meg magát, hogy ezért a végtelen kincsért, ami egy gyermek élete, nem helyes-e áldozatot is vállalni.