Kezdőlap A lelkiatya válaszol Házasélet a szülés után

Házasélet a szülés után

Tisztelt Lelkiatya! Egy nagyon fontos kérdéssel fordulok önhöz. 3 éve élek házasságban a férjemmel. Mindketten római katolikus, vallásukat komolyan vevő emberek vagyunk. Van 2 gyermekünk, egy kettő éves kislány és egy 4 hetes kisfiú. Most hosszú ideig mindenképpen el kellene kerülni az újabb gyermekáldást (anyagi okok, de főleg az én komoly pánikbetegségem miatt). Mivel szülés után még nem alkalmazható a természetes családtervezés módszere, és mindenképpen el kell kerülni a fogamzást, ezért az a kérdésem, hogy ilyen esetben alkalmazhatunk e kiegészítő védekezést, olyat, ami csak a fogamzás létrejöttét akadályozza meg és ha esetleg mégis létrejön egy új élet, azt nem károsítja.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy szépen, szeretetben élik a házasságukat, és örülök a két gyermeküknek is! Isten őrizze meg, áldja, védje, erősítse kegyelmével a házasságukat!

A házastársi együttlétnek kettős célja van: a gyermeknemzés és a két ember egymás iránti szeretetének, egységének megélése. Nagyon fontos ez a második cél is. Fontos, hogy a házasságban megmaradjon a testi kapcsolat, a két fél ne hidegüljön el egymástól.

Ideális volna a természetes módszert használni. Azonban, ha ez semmiképpen sem lehetséges, akkor mint kisebbik rosszat, lehet egy másik módszert is alkalmazni (természetesen csak olyat, amelyik a már megfogant életnek nem árt).

Javaslom, hogy menjenek el ezzel a kérdésükkel egy olyan tanácsadó központba, ahol a természetes családtervezés módszerét tanítják (pl. Pesti Ferences templom, Szerda esténként a Szent Erzsébet teremben 17.30 és 19.30 óra között; http://pestiferences.ofm.hu/index_osszejovetelek.html), hátha tudnak konkrét tanácsot, segítséget adni, ami a maguk élethelyzetében is hasznosítható.