Kezdőlap A lelkiatya válaszol Házasságon kívül született a gyermekem

Házasságon kívül született a gyermekem

Kedves Lelkiatya! 36 éves, egyedülálló vallásos anyuka vagyok. A másfél éves kislányom sajnos házasságon kívül fogant. Gyermekem édesapjával már 9 éve voltunk kapcsolatban, mikor megtudtuk, hogy babánk lesz. Sajnos köztünk a viszony sosem volt problémamentes. Mindezt figyelmen kívül hagyva én teljes szívemből vártam, hogy Ő megszülessen. Velem ellentétben a páromnak kételyei támadtak és azt mondta, hogy ha nem tudjuk rendezni a kapcsolatunkat (erre elég nagy volt az esély akkor is), akkor inkább vetessük el a picit. Én ezt semmiképpen sem tettem volna meg. A viszonyunk sajnos azóta sem rendeződött, sem házasság, sem együttélés, a kislányomat „egyedül” nevelem a szüleimmel. Sajnálom, hogy így alakult, de ami a legnagyobb szomorúsággal tölt el, hogy nincs lehetőségem már azt a keresztényi életet élni, amit a lelkem szeretne. Ebben a helyzetben sem az áldozás, sem a gyónás szentségét nem veheti magához az ember (ha jól tudom)? S ezt az elkövetett hibát (házasságon kívül született gyermek) még jóvá lehet tenni ebben a földi életben? (Tudom, talán az megoldást jelentene, ha házasságot kötnénk egymással, de sajnos a párom ezt már nem akarja) S ha idővel férjhez megyek egy másik férfihez?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy a kislánya megszületett, hogy Ön a nehézségek között is igent mondott a kislánya életére! Isten áldja meg Önt ezért!

Valóban az lett volna helyes, ha a kislány házasságban fogan és egy szép családba születhet bele. Azonban a gyónás és áldozás Ön előtt nincs elzárva, bátran járulhat a szentségekhez. Arról Ön nem tehet, hogy az élettársa nemet mondott a gyermekükre és a házasságukra is. Amíg egyedül él, addig nyugodtan gyónhat és áldozhat. Ha pedig talál egy életre szóló társat, akkor köthet majd vele egyházi házasságot is.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút