Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hét éve élettársként

Hét éve élettársként

Tisztelt Lelkiatya! Szomorúságban telnek a napjaim. Hét éve élek élettársi kapcsolatban egy nővel, nekem ő az első komoly kapcsolatom, viszont neki én már a „sokadik” vagyok. Korábban én szerettem volna egyházi házasságot és gyermekeket, akkor ő nem szerette volna. Ő most már szeretné, én viszont elbizonytalanodtam a kapcsolatunkban. Külföldön élünk és dolgozunk. Élettársam anyja velünk él, munkanélküli, lényegében mi tartjuk el – ennek ellenére felesleges dolgokra költi a pénzt. Rengeteget vitatkozom vele. Ráadásul az élettársam, miután az édesapja elhunyt, nem kevés adósságot „örökölt”. Szeretnék visszaköltözni Magyarországra, folytatni a félbehagyott orvosi tanulmányaimat. Nem tudom, mit tehetnék a rengetek probléma és kétely közepette…

Kedves Levélíró! Nagyon köszönöm az őszinte levelét. Nehéz bármit is hozzászólni mindahhoz, amit leírt. Ha a közelben laknának, akkor azt mondanám, hogy az élettársával együtt jöjjenek el, így mindkettőjüket meg tudnám hallgatni, meg tudnám ismerni, és akkor talán tudnék konkrétabb tanácsot, segítséget adni.

A leveléből látszik az, hogy nem a legszerencsésebben indult a kapcsolatuk. Összeköltöztek, testi kapcsolatot létesítettek, mielőtt döntöttek volna egymás mellett, döntöttek volna arról, hogy összeházasodnak-e valaha is, szeretnének-e közös gyermeket. Ez egy eleve nehéz helyzetbe juttatta a kapcsolatukat.

Nehezíti a helyzetet a sokféle tartozás. Nehezíti az is, hogy az élettársa édesanyjával és testvérével együtt laknak. Nehezíti az, hogy külföldön laknak, az élettársa nem akar hazajönni, maga viszont szeretne itthon tovább tanulni, hogy orvos lehessen.
Nagyon rossz az is, hogy kiabálva vitatják meg a nehézségeiket. Fontos lenne, hogy ne az élettársa édesanyjának jelenlétében, hanem csakis kettesben tárgyalják meg az életük ügyeit, és ne kiabálva, hanem egymást meghallgatva.

Házasságot csakis akkor kössön, ha az élettársát őszintén, szívből szereti, hozzá hűségesen, a kapcsolatukat napról napra építve akar vele élni egy életen át, és ugyanezt érzi, akarja az élettársa is. Ha ez nincs így (és nem alakul ki belátható időn belül), akkor el kellene költöznie az élettársától.

Ha Magyarországon járnak, szívesen látom magukat egy beszélgetésre!