Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogy legyünk önmegtartóztatóak a házasságig?

Hogy legyünk önmegtartóztatóak a házasságig?

Kedves Lelkiatya! Nemrég megismerkedtem egy nálam jóval idősebb hívő férfivel, akinek korábbi házasságát érvénytelenítették, a kapcsolatból fiú gyermekük született. Kapcsolatunk szépen fejlődik, de a házasság előtti tisztaságot az ő korábbi fogadalmai ellenére nem tudtuk tartani, pedig sokat tanakodtunk azon, hogyan lehetne megőrizni. Érdekelne tehát a javaslata, hogy a továbbiakban hogyan tudnánk Istennek tetsző módon önmegtartóztatóak lenni a tervezett házasságig?
Másik kérdésem az elköteleződésre vonatkozna. Párom számomra kevésbé érthető módon olyasmiket fogalmaz meg, hogy szerinte hamarosan alkalmassá válok arra, hogy teljesen rá tudjam bízni magam. Ő is ezt tenné velem szemben, de szerinte én jelenleg még nem vagyok képes erre. Fontos megjegyeznem, hogy kettőnk közül ő a hívő, én csak próbálkozom megismerni Istent. Talán ebből fakadhat, hogy kevésbé értem ezeket a mondatait.

Kedves Levélíró! Nagy megtiszteltetés a számomra, és bizalmának a jele, hogy bár még nem is igazán hívő ember, mégis egy paptól kér tanácsot az élete ennyire fontos kérdéseiben. Köszönöm ezt a bizalmat. Őrizze meg ezt a nyitottságát, nagy kincs, ha egy ember meg tud látni új értékeket, és képes azokat befogadni!

Az Ön által feltett kérdések nem egyszerűek, és ha beszélgetnénk róla, rengeteg kérdést feltennék még, mielőtt bármit is mondanék. Ha kapcsolatuknak már a testi része is elindult, azt igen nehéz így utólag beszüntetni. Az ahhoz hasonló élmény, mint a hideg zuhany alá beállni. Könnyen szakításhoz is vezethet. Ennek ellenére ezt kellene tenniük. Amíg a testi kapcsolat (házasság előtt) fennáll, addig nem tudnak higgadtan, felelősen dönteni a kapcsolatukról. Ha a testi kapcsolat megszüntetésének szakítás a vége, akkor legyen nyugodt: bármennyire is fáj hirtelen, a barátja igazán nem szerette Önt. Ha szerette volna, akkor, ha tízszer kidobja, tízszer is visszajön.

Ha már összeköltöztek, szintén nemigen lehetséges a testi kapcsolat beszüntetése. Ha nem költöztek össze, akkor néhány gyakorlati szabály betartásával megvalósítható. Például nem szabad olyan helyen találkozniuk, ahol megtörténhet.

Ha a testi kapcsolat előbbre szalad, mint ahol az elköteleződésük tart, akkor egy után mindkettőjüknek rossz érzése lesz a kapcsolatban (de főként a nőnek): úgy fogják érezni, hogy beszennyeződtek. Megtettek valamit a testükkel, ami nem egészen igaz. Úgy tettek, mintha egyek lennének, pedig az egész életüket, egész önmagukat, múltjukat és jövőjüket egyáltalán nem is adták oda egymásnak, nem fogadták el egymástól, nem választották egymás végérvényesen, totálisan.

A másik kérdésére válaszolva: a bizalom nagyon fontos a házasságban. A bizalom azonban arra kell hogy épüljön, amit a másik mond és tesz. Akkor tudna a párjában igazán megbízni, ha felelősen építené ezt a kapcsolatot, egy idő után megkérné az Ön kezét, és minden tette és mozdulata azt sugározná, hogy hűséges és teljes szeretettel, szerelemmel szereti magát.