Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan álljam meg, hogy felesleges dolgokat vásároljak?

Hogyan álljam meg, hogy felesleges dolgokat vásároljak?

vásárlás

Kedves Lelkiatya! Mit lehet tenni az ellen, hogy ne vásároljak havi szinten mindenféle felesleges dolgot, amit épp meglátok? Minden hónapban elhatározom, hogy csak azt veszem, amit kell és szükség van rá. Ha bírom is egy darabig, addig győzködöm magam, míg meg nem veszem. Szeretnék erről leszokni. Mit tehetnék?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök a kérdésének! Nagyszerű, hogy ilyesmin gondolkodik, hogy érzi a sok vásárlás helytelen voltát.

Nemrég olvastam egy kis baráti körről, akik elhatározták, hogy egy éven át csak a legszükségesebb dolgokat (ennivaló, tisztálkodási szerek) fogják megvenni, semmi mást. Bár eleinte kicsit nehéznek tűnt betartani a fogadalmat, ahogyan teltek a hónapok, egyre nagyobb örömet tapasztalt meg a csoport mindegyik tagja. Azt vették észre, hogy sokkal több idejük van, egyesek visszafizettek régóta esedékes tartozásokat, idő jutott a barátokra, önmagukra, egy-egy könyv elolvasására, imára. Egyszerűbb, szerényebb, de ezáltal derűsebb lett az életük.

Az egész emberiségnek szüksége volna arra, hogy megtanuljunk szerényebben, spórolósabban élni. A Föld kőolajkészlete kb. 50 év múlva teljesen kifogy, a réz, kobalt és más fémek sokkal hamarább, az uránkészletünk is csak kb. 100 évig elég. Nem szabadna felélnünk a következő nemzedékek lehetőségeit. Nem a mennyiségi, hanem a minőségi növekedésre kellene törekednünk. Egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón állandó fenntartható fejlődés, mennyiségi növekedés nincs. Nem a GDP növelése kellene, hogy legyen a célunk, hanem a csökkentése, a szeretetben, művészetekben, kultúrában, emberi kapcsolatokban, játékban és sportban, imádságban és emberségben való gazdagodás.

Gratulálok a jó elhatározásához, vágjon bele! Ha van felesleges pénze, minden hónapban segítsen egy rászorulót, vegyen tüzelőt, építsen be egy fürdőszobát egy koldus-szegény házba, ahol még nincs, vegyen élelmet egy 6 gyerekes családnak. Boldogabb lesz a hónapja!