Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan kérjem az áldást a szentáldozásnál?

Hogyan kérjem az áldást a szentáldozásnál?

Tisztelt Lelkiatya! Házasságunk felbontása miatt nem gyónhatok, nem áldozhatok. Szentáldozás alkalmával hogyan kérhetek áldást, illetve miként kell jeleznem, hogy csak áldást szeretnék kérni?

Kedves Levélíró! Ha a házassági együttélésük megszűnése után maga egyedül él, akkor gyónhat és áldozhat is. Természetesen a gyónásában meg kell bánnia a házassága ellen elkövetett esetleges bűneit is, meg kell vizsgálni azt, hogy helyreállítható-e esetleg még a házasságuk. Azonban a gyónásnak és áldozásnak nincs akadálya egészen addig, amíg maga egyedül marad.

Ha nem tud gyónni és áldozni, mert a házassága felbomlása után együtt él valakivel, akkor sincs kizárva az egyház közösségéből. Mindig jöjjön szentmisére, hallgassa Krisztus tanítását, vegyen részt a Bibliaórákon vagy más közösségekben, segítsen a karitász munkájában. Az áldozás alatt nem kell beállnia a sorba, nehogy a pap véletlenül megáldoztassa. (Ha netán mégis beállna, akkor feltétlenül tegye az ujját a szája elé, jelezve, hogy áldást kér). Jobban teszi azonban, ha nem áll be az áldozók sorába, hanem esetleg időről időre kér az atyától egy külön áldást (akár a szentmise után a sekrestyében vagy a templomban). Egyébként is a szentmise végén mindig részesül a mise záró áldásában. Amikor a többiek áldoznak, mindig gondoljon arra, hogy Krisztus magához is jön. Ő nem csak a szentségeken keresztül tud érkezni, hanem millió más módon is. Fogadja Őt mindig nyitott szívvel, szeretettel, hódolattal!