Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan szoktathatjuk le az unokánkat a túlzott édességfogyasztásról?

Hogyan szoktathatjuk le az unokánkat a túlzott édességfogyasztásról?

Tisztelt Lelkiatya! Tizenhat éves unokám kicsi korától fogva édesszájú. Az évekkel mind jobban és jobban fokozódik nála az édesség utáni vágy. Ezt nyíltan és titokban is csinálja. Oly nagy vágyat érez az édesség után, hogy nem válogat az eszközök között. Így történt meg, hogy a boltban csokit lopott és rajtakapták. Természetesen ennek már komolyabb következménye lett, beszélgetünk vele, szeretnénk megtudni, hogy mi vezetett ehhez, hiszen megkap szinte mindent, amit akar. Az édesség túlzott fogyasztását nem tartjuk helyesnek, de nem tudunk hatni rá. A csoki iránti vágy erősebb bárminél. Mit tegyünk?Hogy érjük el nála, hogy belássa, rosszat tett és jó útra kell térnie?

Kedves Nagymama! Örülök, hogy szereti az unokáját, és szeretne neki segíteni. Amit leírt, abban az igazán aggasztó az, hogy „nem válogat az eszközök között”, illetve hogy „megkap szinte mindent, amit akar”. Mintha a lelkiismeret, az erkölcsi tartás, a komoly gondolkodás hiányozna az unokájánál, és ennek egyik oka talán pontosan az, hogy szinte mindent megkap.

Nem ismerem az unokáját, a családot, így nagyon nehéz konkrétan bármit is javasolni. Sok mindent kérdeznék az unokájától. Például, hogy szerinte mi az emberi élet célja, és ezen belül mi az ő személyes életének a célja? Vagy azt, hogy mit gondolna, ha az ő egyik dugi csokiját valaki ellopná? Mennyiben más ez, mintha a boltból lopja el valaki? Megkérdezném, hogy milyen emberré szeretne válni? Vagy mit érezne, ha egyszer a saját gyereke rajta kapná, hogy csokit lop? Szégyellné? Megkérdezném, hogy ő szeretné-e csökkenteni ezt az édesség függőséget? Mit tenne meg azért, hogy csökkenjen? De egyébként csak úgy, komoly téma nélkül is próbálnék beszélgetni vele, kirándulni vinném, játszanék vele, hogy megértsem, mi zajlik benne.

Nem tudom, hogy az unokája hisz-e. De ha igen, azt is megkérdezném, hogy szerinte Istennek mi a véleménye az ő édesség imádatáról? Szerinte Isten mit szeretne, ha mit tudna ő kihozni az életéből, mi Isten álma őróla?

Ha értékesnek találta tartalmunkat, kérjük ossza meg a közösségi médiában.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút