Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan találhatom meg a hivatásomat?

Hogyan találhatom meg a hivatásomat?

Kedves Lelkiatya! Most vagyok abban a korszakban, hogy lassan el kell kezdenem gondolkodni, merre tanulok tovább (11.-es vagyok), sokat imádkozom azért, hogy megtaláljam hivatásomat. Nagyon szeretnék alkotni (fotózni, rajzolni és építeni), vagy másoknak segíteni (ezekben jó is vagyok szerintem és szeretem csinálni), de ötletem nincs merre és hogyan tovább. Szüleim azt szeretnék, hogy egyetemre menjek, de én nem érzek így. Hogyan találhatom meg azt a hivatást, amit Isten nekem szánt?

Kedves Fiatal Testvérem! Nagyon örülök annak, hogy vannak álmaid, és a hivatásválasztásnál nem az a fő kérdésed, hogy hogyan kereshetek könnyen sok pénzt, hanem szeretnél alkotni, szeretnéd mások életét szebbé tenni. Őrizd meg ezt az idealizmusodat! A történelem legnagyobbjainak nem volt sok vagyonuk, hanem a lelkük, az életük volt gazdag és másokat gazdagító. Ilyen volt Jézus, Szent Ferenc, Michelangelo vagy Mozart, Teréz anya vagy II. János Pál pápa, fra Angelico vagy Madame Curie.

Manapság az egyetem elvégzését sok szakmánál elvárják. Az egyetem egy néhány nyugodt év, amikor nyílik a szellemed, és közben elég sok szabadidőd is van, hogy segíts, alkoss. Belépőt adhat neked sok olyan tevékenységhez, amiről most álmodozol.

A hivatás megtalálása nem könnyű. Vizsgáld meg, mi van beleírva a lelked mélyébe, mit rejtett el a szíved mélyén a Teremtő? Mihez van adottságod, mi a legmélyebb, leghitelesebb vágyad? Milyen kaput nyit ki előtted az élet, a Gondviselés? Tégy próbát a különböző lehetséges irányokkal kapcsolatban! Menj el – akár önkéntesként – egy grafikus stúdióba, azután egy nevelőotthonba, egy családok átmeneti otthonába. Lehet, hogy egyből meg fogod érezni: itt a helyem, erre születtem!

Sok kegyelmet, erőt, nyitott szívet kívánok Neked a kereséshez!