Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hordhatok-e keresztet a nyakamban, ha még nem vagyok megkeresztelve?

Hordhatok-e keresztet a nyakamban, ha még nem vagyok megkeresztelve?

Joachim Patinir: Szent János megkereszteli Jézust

Kedves Lelkiatya! Hordhatok-e keresztet a nyakamban, ha még nem vagyok megkeresztelve, és lehet-e ugyanígy megáldott asztali feszületem? Még nem vagyok megkeresztelve, de szeretném ezt elérni folyamatában (és vannak római katolikus családtagjaim, illetve még ezen a héten el csatlakozom felnőttkeresztségi csoporthoz). Nem tervezem a kereszt/feszület profán használatát. Természetesen tudok várni, ha még ez túl korai lenne megkereszteletlenül számomra (és nem szeretném, hogy az áldás az említett kegytárgyakon elvesszen). Az említett kegytárgyakra amúgy én kértem áldást a lakóhely szerinti Plébános Úrtól (és fel is tehettem volna a kérdést, utólag látom), de nem is használtam még ezeket, amíg nem tudom, biztosan jól teszek-e így.

Kedves Levélíró! Nagy örömöt okozott a levele! Érződik a soraiból, hogy őszinte, nyitott szívű ember, aki keresi a léte értelmét, az élő Istent, sőt félig-meddig már rá is talált, és ezért a szíve tele van az Ő fényével. Bátran haladjon tovább ezen az úton!

Aki vágyik a keresztségre, aki elindult a hit útján, az már Krisztus tanítványa, így hiteles módon viselheti is az ő keresztjét, és kiteheti azt a lakásában is. Az első keresztények ezt az állapotot így is nevezeték: vágykeresztség. Ha valaki netán a keresztség előtt elhunyt, azt olyannak tekintették, mintha megkeresztelkedett volna, hiszen a szívében a vágy, a döntés már megvolt Krisztus mellett.

Kívánom, hogy a keresztségig hátra levő idő és majd az azt követő is a kegyelem, az áldás, a hitben és szeretetben való növekedés ideje legyen az Ön számára!

Ha tetszett a „Hordhatok-e keresztet a nyakamban, ha még nem vagyok megkeresztelve” kérdésre adott válasz, nézzen körül itt.