Kezdőlap Hírek Imahét a vallásszabadságért, amely erős nyomás alatt áll

Imahét a vallásszabadságért, amely erős nyomás alatt áll

Imádkozzunk és tegyünk a szabadságért – ez a célja az amerikai püspöki konferencia kezdeményezésének, amelynek keretében elindította június 22. és 29. között „A „vallásszabadság hetét”. Miami érseke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „A vallásszabadság minden más jog biztosítéka”. Óvni kell minden intézményt, ami ezt elősegíti.

Ne akarj kereszteden könnyíteni

Intenzív imahét indult június 22-én, hétfőn az Egyesült Államokban a vallásszabadság védelmében a püspöki konferencia akaratából. „A vallásszabadság jogának alapja minden személy méltóságán nyugszik. A vallásszabadság olyan emberi jog, amely biztosítja az összes többi jogot. A béke és az együttélés csak akkor lehetséges, ha a vallásszabadságot teljes mértékben tiszteletben tartják” – mutatott rá Thomas Wenski, Miami érseke az imahét első napján. A főpásztor egyben az amerikai püspöki konferencia vallásszabadság bizottságának ideiglenes elnöke.

Nyugati liberális demokráciáinkban is növekszik a diszkrimináció a vallás ellen

„Mindenki java érdekében” – ez a témája az imahétnek. Wenski érsek arra buzdít minden katolikust, hogy vegyen részt a kezdeményezésben és támogassa a vallásszabadságot, amely nagy nyomás alatt áll az egész világon. „Nyugati liberális demokráciáinkban is növekszik a diszkrimináció általánosságban véve a vallás ellen és kiváltképpen is a katolikus kereszténység ellen, még ha talán kifinomultabb módon is, nem erőszakkal” – figyelmeztetett Miami érseke. „A politikai elemzők és az emberi jogok védelmezői a vallást is belefoglalják programjukba. Ugyanakkor nagy részük a „toleranciát” hangsúlyozza, mintha a vallás csak a konfliktus forrása lenne.”

Védelmezni kell a vallásszabadságot biztosító intézményeket

„Az is előfordul, hogy a vallásról, mint „egyéni választásról” beszélnek, mintha a vallás csak az egyének meggyőződésére vonatkozna és nem lennének társadalmi következményei. A szólásszabadság sem csak attól függ, hogy elmondhatjuk azt, amit gondolunk, hanem olyan intézményektől is, mint az újságok, az egyetemek, a könyvtárak, a politikai pártok és más szervezetek, amelyeket civil társadalomnak hívunk. Ennek megfelelően a vallásszabadság is „mindenki java érdekében” magában kell, hogy foglalja olyan intézmények védelmét, amelyek az egyén vallásának szabad gyakorlását segítik elő.

Forrás: Vatikáni Rádió