Kezdőlap Egyéb Inter arma – Háborús napló Kárpátaljáról

Inter arma – Háborús napló Kárpátaljáról

Egy szeretetszolgálati út beszámolóját ismerhetjük meg a dokumentumfilmből, melynek érzületi indítékait a II. világháborúban katonáskodó apa, dr. Téglásy Géza hitvalló példájára visszautalva mutatja be az író-rendező-operatőr-narrátor. Archív fényképekkel és hangfelvételek idézik a frontra került századost, aki hadmérnökként nem fegyvert forgatott, hanem valláserkölcsi megfontolásokból inkább szentképeket osztogatott a magyar honvédség által megszállt Szovjetunió vérzivataros hadszínterein. A szovjet megszállás után konzervatív világnézetét nem titkoló tisztet előbb kényszernyugdíjazták, majd hamarosan osztályellenséggé nyilvánították. (Meg merte kérni ugyanis a munkahelyén előadást tartó Marosán Györgyöt, a káromkodásáról is hírhedt kommunista minisztert, hogy lehetőleg tartózkodjon az obszcén kifejezések használatától.) A kisgyermekes családot ezért telepítették ki és hurcolták el Budapestről a magyar gulágra, a Nagy Alföldre.

1956 forradalmában az apa Nagydorogon (Tolna megye) nemzetőrparancsnokként gondoskodott a közrendről és közbiztonságról, de mivel levetette a rendőrörs faláról a gyűlölt rezsimet megtestesítő Lenin-képet, izgatás miatt börtönre ítélték.

A film az apától megfosztott család életének egy jelképes mozzanatával mutatja be: mi mindent jelentett 1957-ben a politikai üldözöttként, megalázottságban élő, éhezésnek is kitett anyának és három gyermekének az a vajat tartalmazó konzervdoboz, melyet – fegyver helyett – az amerikai nép adományaként kaptak…

A film írója és emlékező narrátora apja cselekvő béke- és emberszeretetét úgy mutatja be, hogy abból kitűnik a saját karitatív elköteleződése is. Megtudjuk, milyen adományozó utakon (árvízkárosult faluközösségek, iskolák, gyermekkórházi ápoltak felkeresésével) sietett Kárpátalja bajba került lakosságának segítségére az általa alapított élet- és családvédelmi szervezettel, a kiemelten közhasznú Alfa Szövetséggel. Az általa idézett versekkel időszerűen szólaltatja meg Radnóti Miklós békevágyát (Nem tudhatom), majd Kölcsey Ferenc Huszt című epigrammájának alkotásra, gyarapításra intő üzenetét.

A dokumentumfilm bátran figyelmeztet: a latin közmondással (Inter arma silent musae) ellentétben háborúban sem hallgathatnak a múzsák, mert a művészek, a megtévesztett és hatalomgyakorlásból kiszorított milliók a jelen és a jövő nemzedékeivel együtt nem a pusztításban, hanem a túlélést szolgáló, igazságos béke megteremtésében érdekeltek.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút