Kezdőlap Hírek Az internetes zaklatás az ön gyerekét is érintheti

Az internetes zaklatás az ön gyerekét is érintheti

Az internetes zaklatás nagy károkat tud okozni
A mai szülők gyerekkorában nem volt jelen az internet, így az internetes zaklatás sem. Ezért sok szülő nem tudja, miként reagáljon erre.

Napjainkban a tinédzser korúak között egyre nagyobb problémát okoz az úgynevezett cyberbullying”, vagyis az internetes zaklatás. A technikai fejlődés olyan eszközöket adott az iskolai „bunkók” kezébe amivel a szülők számára nehezen észrevehető módon folyamatosan tudják piszkálni, csúfolni gyereküket.

A „hagyományos” iskolai csúfolódás talán az iskolák kezdete óta jelen van. Régebben az ilyen típusú sértések, bántások elől a gyerek el tudott menekülni. Edzéseken, iskola utáni szakkörökön nem érték ugyanazon bántások, mint az iskolai társaságában. Otthon a családjával vagy a barátaival ki tudta adni frusztrációit. A digitális kor ettől a lehetőségtől teljesen megfosztja a gyerekeket. A cyberbullying mindenhova követi. Az internetes megaláztatás az okos eszközöknek és az állandó internetelérésnek köszönhetően mindenhova követi. Ami régen pár nap alatt elfelejtődött, az most évek múlva is előkerülhet egy keresésnek köszönhetően. Az internet olyanoknak is lehetőséget ad mások bántására, akik régebben ezt szemtől szemben nem merték megtenni. Ezek a folyamatos bántások nagy koncentrációban érik a gyereket, aki ettől egyre frusztráltabb lesz.

Az internetes zaklatás nagy károkat tud okozni

Szélsőséges esetben akár öngyilkossághoz is vezethetnek. A cyberbullying első ilyen tragikus esete 2003-ban történt. Az akkor 13 éves Ryan Patrick Halligan nem bírta elviselni a folyamatos, több éven át tartó megaláztatásokat és végül házuk fürdőszobájában felakasztotta magát.

Fontos, hogy a szülők is nagyobb figyelmet szenteljenek gyerekeik online életére, eszközöket biztosítsanak a számukra a stressz levezetésére. Sok fiatalnak könnyebb megbeszélni az internetes zaklatás okozta problémákat barátokkal, szakemberekkel mint a szüleikkel.

A UNICEF Magyarország azért hozta létre #nemvagyegyedül kampányát, hogy a Facebookon, Messengeren vagy más felületeken keresztül csúfolt gyerekek tudjanak kivel beszélgetni. Tudják, hogy van kihez fordulniuk, nem kell egyedül megbirkózniuk a bántalmazásokkal.

A kampányban több celeb is részt vesz, mint Vecsei H. Miklós, Puskás Peti, Dukai Regina, Lina és Panni, FollowAnna, Rubint Rella, Magyarósi Csaba, Szirmai Gergely, Abosi Barni, Kettner Henry, Basky Balázs (Roar), Fenyvesi Zoli, Galcsik Győző, és Siklósi Örs (AWS). A gyerekeknek lehetősége nyílik példaképeiktől, szakemberektől tanácsot kérni.