Kezdőlap Egyéb Isten dicsőítése az életünk része – Szabó Imre

Isten dicsőítése az életünk része – Szabó Imre

Szabó Imre

Szabó Imre a 21. századi fiatal nemzedék gitárosa, énekese. Szilas Imre a 20. század akkori ifjúságának zenésze, aki egyedülálló stílust alkotott a beatmisék sorával. Kettejük találkozásáról és közös zenéléséről kérdeztem Szabó Imrét, a bicskei AcCordis együttes gitárosát.

Június 17. és 19. között két helyszínen is énekeltetek. Milyen rendezvény zajlott Alsóörsön és Szigetmonostoron?

– Június 17-18-án első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezték meg az alsóörsi Amfiteátrumban az Egyházi Könnyűzenei Találkozót, melyre Szilas Imre és Dobrosi Zsolt főszervező kért fel bennünket – az AcCordis együttest – hogy Szilas Imre Húsvéti miséjét 18-án, a találkozó záró szentmiséjén játsszuk-énekeljük el.

Június 18–19-én szintén első alkalommal valósult meg a Dicsőítő Sziget, melynek Szigetmonostor adott otthont. Az egész napos rendezvény kiegészült egy 24 órás dicsőítéssel a helyi református templomban, ahol 19-én a Gável testvérek felkérésének eleget téve dicsőítettük az Urat egymás és a Jóisten örömére.

Hogy kerültél Szilas Imrével kapcsolatba, hogy ismerted meg őt?

– Szilas Imre neve a bicskei plébánián igen sűrűn előfordul(t), ugyanis sok közösségi tag Imre miséin, zenéin nőtt fel. 2021 nyár végén gondoltam egy merészet, és írtam Imrének az interneten. Nagy meglepetésemre válaszolt, és több üzenetváltás után ellátogatott hozzánk, Bicskére ’21 szeptemberében, amikor éppen Budapesten tartózkodott. Tanúságot tett életéről, munkájáról és nem utolsó sorban az Istennel való kapcsolatáról, majd előadtunk közösen három tételt a Húsvéti miséből. Így indult a kapcsolatunk.

Milyen érzés volt énekelni ezeket a dalokat, hiszen amikor ő ezeket megalkotta, alig néhány évvel volt fiatalabb, mint most te?

– Megtiszteltetés és hála. A Jóisten felé az utóbbit, Imre felé pedig mind kettőt éreztük és érezzük a mai napig. Egyben fura is volt, hogy azokat a dalokat, amelyeket már mindnyájan ismertünk legalább hallásból, a szerzővel együtt adhattuk elő, hiszen nem mindennapi esemény az, amikor egy vidéki zenekar egy világhírű zeneszerzővel és orgonistával léphet akár már egy színpadra is. Örök élményt nyújtott nekünk mind a bicskei, mind az alsóörsi közös zenei szolgálat.

Szilas Imre egy egészen új stílust hozott létre azzal, hogy ötvözte a klasszikus és a beat stílust. Szerinted, hogy fogadják a mai fiatalok ezt az egyedülálló hangzást?

– Örömmel látom, hogy az a kompozíció, melyet Imre megálmodott és megvalósított, az egyediségének köszönhetően vonzza a fiatalságot, vagy legalábbis felhívja a figyelmüket arra, hogy nem csak az egyébként gyönyörű orgonás dallamok vannak, hanem létezik lendületes könnyűzenei „kínálat” is.

Említetted, hogy ott az egyházközségben nagymamád is részt vett a szolgálatban.

– A nagymamám a legnagyobb ajándékot adta: közösséget, kötődést. Sajnos ő már nem lehet köztünk, de azért az erkölcsi elköteleződésért, amelyet ő nyújtott nekem azzal, hogy kisgyermekként templomba vitt és motivált eleinte a ministrálásra, majd később más egyházi szolgálatokra, mindig hálás leszek neki, és próbálok hű maradni hozzá.

Mióta gitározol, mi az, ami megfogott téged ebben a hangszerben?

– Zeneiskolába nem jártam. 2009 karácsonyára kaptam édesapámtól egy elektromos, gyakorló gitárt, melyet két hét nyúzás után fel is tettem a szekrény tetejére. Majd 2-3 év múlva valamilyen belső indíttatás hatására elővettem és elkezdtem magántanárhoz járni. A „szaftos” rock&roll hangzás az, ami megfogott és meg akartam fejteni, hogyan lehet annyi mindent kihozni egy fadarabból, amire húrok vannak erősítve. Ahol viszont a legtöbbet tanultam a gitárról, a zenéről és az egyházi szolgálatról, azok a gitáros misék voltak, melyet a mai napig Balla Gábor barátom vezet. Ő indított el a zenei szolgálat útján és mutatja az utat a mai napig észrevételeivel, tanácsaival.

Mikor alakult ez a zenekar, hányan énekeltek és milyen hangszereken játszotok? Vannak esetleg saját szerzeményeitek?

– A zenekar 2018 nyár elején alakult, eleinte egy dicsőítő koncert erejéig. Majd láttuk az igényt, hogy Bicskén és környékén mekkora hiány van ebből a műfajból. Több dicsőítő éneklés után jött létre a zenekar. Elsősorban a keresztény könnyűzene nagyjainak dalait játsszuk, néha belevéve néhány „csavart”, így próbáljuk magunk és mások számára is izgalmasabbá tenni ezt a műfajt.

A zenekar öt-hat állandó tagból áll, akik rendszeresen szolgálnak az alkalmakon, és 10-15 fő csatlakozik alkalmanként, ha idejük, energiájuk és családjuk engedi. A csapat áll dobosból, basszusgitárosból, perkás, gitáros, énekes, hegedűs, szaxofonos játszik még.

Saját szerzeményeket még nem írunk, de annyit talán elárulhatok, hogy folyamatban van egy Bicskei mise komponálása, hangszerelése egyik társunk jóvoltából, de ez még a jövő zenéje.

Mikor és hogy szoktatok szolgálni az egyházközségben?

– Minden évben megrendezzük a nagyböjti keresztutat és az adventi dicsőítést, melyek már hagyománnyá váltak Bicskén. Emellett szolgálunk Bicske társplébániáin, és próbálunk eljutni azokra a helyekre is, ahová hívnak minket. Örömmel a szívünkben zenélünk szentmisén, szentségimádáson, esküvőn és dicsőítéseken egyaránt.

Milyen terveitek vannak a jövőt illetően?

– Szeptember 10-én szervezzük meg a Cordis Fesztivált Bicskén, a Hősök terén, ahol keresztény könnyűzenei koncertek, dicsőítések, tanúságtételek, előadások és gyerekprogram várja majd a híveket. Elfogadta meghívásunkat az Eucharist, az Imperfectum és a Rád Találtam együttes, emellett tanúságtevőnk lesz Lackfi János író, költő, Humayer Dávid felnőtt megtérő és még sokan mások. Ez úton is sok szeretettel várunk mindenkit!

A zenélést kedvtelésből csinálod. Mi a foglalkozásod, mit tanulsz, mit szeretnél majd a jövőben csinálni?

– Az Óbudai Egyetemen tanulok kereskedelem és marketing szakon, mely elvégzése után a hangtechnikus szakmát is szeretném kitanulni, és ezt a kettőt ötvözve és ezekben a szakmákban elhelyezkedve tovább tudom dicsérni az Urat gitárral a kezemben.

Szilas Imre írt egy Pünkösdi misét. Te hallottad ezt az előadást, van belőle kottád. Milyennek tartod, hogy tetszik? Tervezitek, hogy esetleg előadjátok ti is?

– Profizmus és zenei alázat. Ezt a kettősséget éreztem, amikor meghallottam először a Pünkösdi misét. A komponálásnak és a hangszerelésnek is köszönhetően egy olyan egység született meg a szentmise alatt, mely biztos, hogy az Úr dicsőségére szolgál és méltó az Eucharisztia és a Szentlélek kiáradásának megünneplésére.

A júniusban általunk előadott és kicsit áthangszerelt Húsvéti mise finomításán, simításán dolgozunk jelenleg, így még nem tervezzük a Pünkösdi misét előadni, viszont ami késik, nem múlik.

Rózsásné Kubányi Andrea

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút

A Szabó Imre gitárossal készült interjú a Keresztény Élet hetilapban jelent meg.