Kezdőlap Az év minden napjára Isteni adomány

Isteni adomány

Isteni adomány
Akármit is érünk el az életben, ne felejtsük el, hogy az Istentől kapott adomány értékesebb, mint az, melyhez az embereken keresztül jutunk.

VIII. Henrik angol király udvari festőjének szerződtette a nagy Holbeint. Egyszer egy angol főnemes kereste fel a festőművészt a műtermében. Az azonban annyira mélyen belemerült munkájába, hogy nem tudta fogadni a főnemest. Udvariasan mentegetőzött, de a lord egyre erőszakoskodott. Végül is Holbein elvesztette türelmét, és dühében lelökte a lordot a lépcsőn. Az fogta magát és bepanaszolta a királynál a „szemtelen” festőt, és szigorú megbüntetését kívánta.
Mert ha felséged nem bünteti meg példásan, lenyakazom a vakmerőt!” – kiáltotta. „Megtiltom, hogy a kardját ráemelje! – kiáltott a király. – Ön azt kapta, amit megérdemelt, és a művésznek haja szála sem fog meggörbülni!”
Felséged tehát többre tart egy ilyen ágrólszakadt alakot, mint királyi trónjának egyik főnemesét?!” – horkant fel a lord.
Kedves lordom – szólt hűvösen az előkelő úrnak a király –, ne felejtse el, hogy nyolc bármilyen alattvalómból egy órán belül nyolc lordot faraghatok, de nyolc lordból sem tudok soha egyetlen Holbeint csinálni!”
Valóban, a földi rang csak emberi találmány, a tehetség viszont isteni adomány.

Meghallgatott ima

Kép: Wikipédia, Stephanie Buck, Hans Holbein