Kezdőlap Egyéb Izmiti szobrok

Izmiti szobrok

Izmit nem tévesztendő össze Izmirrel, bár mindkét település Törökországban keresendő. Izmir az Égei-tenger partján fekszik, Izmit viszont a Márvány-tenger közelében található. Izmit a nagyvárosi önkormányzattal rendelkező Koacelihez tartozik, régebben, nagyon régen Nikodémia volt a neve. I. Nikomedész bithüniai király időszámítás előtt 262-ben alapította. De mielőtt eltévednénk a múltban, vegyük sorra a jelentősebb ottani magyar emlékeket!

Gróf Késmárki Thököly Imre (1657–1705) magyar főnemes, kuruc hadvezér, rövid ideig Felső-Magyarország, majd Erdély fejedelme a karlócai békét követően, utolsó éveiben az Oszmán Birodalom területén élt száműzetésben. Követte őt oda felesége, Zrínyi Ilona (1643–1703) is. Haláluk után mindkettőjüket Izmitben temették el. Amikor 1906-ban a rodostói sírból II. Rákóczi Ferenc földi maradványait hazahozták a kassai Szent Erzsébet-székesegyházba, akkor került a késmárki evangélikus templomba Thökölyi Imre koporsója, Zrínyi Ilona földi maradványai pedig a kassai dómba.

Thököly Imre és Zrínyi Ilona tiszteletére emlékház nyílt 2008-ban Izmitben. A Magyar Nemzeti Múzeum ottani állandó kiállításán kapott helyet Győrfi Lajos szobrászművész Thököly Imréről készült bronz kisplasztikája és a testvére, Győrfi Sándor által készített, Zrínyi Ilonát ábrázoló bronzrelief.

A legújabb magyar izmiti szobor korunk hősének, egy mentőkutyának állít emléket. Mancs (1994–2006) a miskolci Spider Mentőcsoport tagjaként a világ számos természeti katasztrófájánál – így például Görögországban, Indiában, Algériában, Olaszországban, Kolumbiában, Tajvanon, Romániában, Ukrajnában, Kolumbiában, Venezuelában és Szlovákiában – kutatott túlélők és áldozatok után. Részt vett az 1999-es izmiti földrengést követő mentőakciókban is. Az tette igazán híressé, amikor neki köszönhetően megtaláltak és a 82 órányi elzártság ellenére megmentettek egy hároméves kislányt, Hatirát.

Volt egyszer egy Mancs – ezzel a címmel jelent meg 2022 novemberében Lehoczki László könyve a híres mentőkutyáról. Már a tavalyi könyvbemutatókon beszélt arról a szerző, hogy a tervek szerint szobrot szeretnének emelni Izmitben Mancsnak. Akkor még senki sem sejtette, hogy 2023. február 6-án hajnalban hatalmas földrengés rázza meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. Lehoczki László mentőcsapatával természetesen most is azonnal indult Törökországba, és segítettek, amíg tudtak. Azóta megkezdődött az újjáépítés, és elkészült a Mancs-szobor is.

A török–magyar diplomáciai kapcsolatok 100 éves évfordulója alkalmából 2023. március 29-én Törökországba érkezett Novák Katalin köztársasági elnök delegációjának tagja volt Lehoczki László és kutyája, Hope is. A hivatalos programok zárásaként március 31-én felavatták Mancs szobrát, Szanyi Borbála miskolci alkotásának másolatát. Az ünnepségen elhangzottak komoly és szép köszöntők, emlékbeszédek. Hope, a Mancs utódjának tekinthető mentőkutya ugyan egy szót sem szólt, mégis nagyon beszédes volt. Mindössze annyit tett, hogy egy szál rózsát a szobor elé helyezett.

Köszönet a nagy elődöknek.

Filip Gabriella