Kezdőlap A lelkiatya válaszol Jézus halottakat idézett?

Jézus halottakat idézett?

Kedves Lelkiatya! Jézus beszélt a holtakkal, pedig a zsidók szemében az halálos bűn volt. Jézus Krisztus viszont nem követett el bűnt soha. Akkor a holtakkal való beszélgetés nem bűn, vagy akikkel beszélt (Illés és Mózes), nem volt halott?

Kedves Levélíró! Nagyon érdekes a kérdése. Örülök, hogy figyelemmel olvassa az evangéliumot, és el is gondolkodik róla!

A Biblia tiltja a halottidézést (Lev 19,31; 20,6; MTörv 18,11; 1Sám 28,3). A halottidézést kuruzslók, hivatásos médiumok végezték az Ókorban. Gyakran hasbeszélők is voltak, akik ilyen módon azt a benyomást tudták kelteni, hogy rajtuk keresztül a halott szólal meg. Máskor egyesek az éjszakát egy-egy sírboltban töltötték, hogy kapcsolatba lépjenek az elhunytakkal. Sokszor egy döntéshez (pl. csatába vonulás előtt) akarták megtudni a holtak véleményét. A Biblia az efféle mágikus, igen gyakran csaláson és megtévesztésen alapuló gyakorlatot tiltja.

Teljesen más az, amikor valakinek egy üdvözült személy, pl. a Szűzanya, vagy más szentek megjelennek, és Istentől küldött üzenetet közvetítenek. Ilyen esetekben nincs médium, akinek az emberi hangján keresztül az illető személy szólna, hanem közvetlenül, látomásban a szent maga szólal meg. A színeváltozás esetében is ez történt, üdvözült szentek jelentek meg, és beszélgettek Jézussal.