Kezdőlap A lelkiatya válaszol Káromkodik a férjem

Káromkodik a férjem

Kedves lelkiatya! Múlt évben házasodtam össze a férjemmel, de úgy érzem, nagy hiba volt tőlem, akkor még nem ismertem őt eléggé. Nagyon sokszor vannak dühkitörései, olyan dolgok miatt is, amik miatt nem kellene, akár ha dugóban ülünk az autóban, ő úgy káromolja Istent és olyan mértékben beszél csúnyán, hogy az már elviselhetetlen.
Velem is így beszél, de nem hajlandó változni. Nem tudnék egy ilyen embernek gyermeket szülni, hogy azt hallgassa, hogy az apja, hogyan káromolja Istent. Az esküvőnket ráadásul két templomban is megkötöttük, mert ő református, ezért volt református és római katolikus esküvőnk is. Egyáltalán érvényes-e az eskünk?

Kedves Levélíró! Nagyon sajnálom, hogy a házasságuk ilyen hamar ennyire rossz állapotba került. Valóban nagyon nehéz egy olyan emberrel élni, akinek indokolatlan dühkitörései vannak, és állandóan káromolja az Istent.

Ugyanakkor kötelessége minden lehetőt megtenni a házasságuk megmentéséért. Próbálja megkérni (szépen és röviden) a férjét, hogy soha többé ne káromkodjon. Ajánljon fel ezért neki valamit cserébe, amit ő kérhet. Próbálja neki elmondani, hogy mit érez olyankor, amikor dühkitörése van, amikor káromolja az Istent. Mondja el neki, hogy mi megy végbe ilyenkor a lelkében. Kérdezze meg őt, hogy mit vár magától ahhoz, hogy többé ne legyenek dühkitörései. Mik a kérései maga felé. Írja fel ezeket egy papírra, és egyezzenek meg, hogy ha ezt a 10 (teljesíthető) kérést maga teljesíti, akkor a férj megígéri, hogy nem fog dühöngeni semmi miatt.

Javaslom azt is, hogy menjenek el családterapeutához, mediátorhoz, lelkészhez vagy paphoz. Néha egy külső emberrel való megbeszélés segít abban, hogy higgadtan ki tudják mondani azt is, amit kettesben az indulatok miatt már nem tudnak megbeszélni.

A kettős házasságkötés elvileg tilos, de ez önmagában nem teszi érvénytelenné a katolikus esküvőjüket. Persze az, ha kellő megfontoltság nélkül kötött házasságot, lehet ilyen érvénytelenítő ok, ezt meg kellene vizsgálni.

Egyelőre azonban azt javaslom, hogy próbálja helyrehozni ezt a házasságot. Ismerek olyan párt, ahol a férfinak hasonló dührohamai voltak, de ezen lassan tudott javítani, és most a házasságuk szép, életerős, boldogító.

Fotó: Rainier Ridao – Unsplash

Az első káromkodás