Kezdőlap A lelkiatya válaszol Káros-e az agykontroll?

Káros-e az agykontroll?

Kedves Lelkiatya! Hívő, vallását gyakorló keresztény ember vagyok, de mostanában sokat foglalkoztat az agykontroll témaköre, és gondolkodom egy tanfolyam elvégzésén is. Tényleg igaz, hogy az Egyház tanításával ellentétes, illetve, hogy valamilyen bajunk is származhat belőle? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Levélíró! Az agykontrollról és a New Age ideológiájáról egy nagyszerű pápai dokumentum jelent meg 2003-ban „Jézus Krisztus az élő víz hordozója” címmel. A dokumentum többek közt ezt írja: „Nem azzal van a baj, hogy valaki megtanul meditálni, hanem a gyakorlat tárgyával és tartalmával, amely világosan meghatározza, hogy a Jézus Krisztus által kinyilatkoztatott Istenre vonatkozik, valami más kinyilatkoztatásra, vagy egyszerűen az én rejtett mélységeire.” (89–90 oldal) Az agykontroll az énre, az emberre koncentrál, nem a személyes Istennel keres kapcsolatot. Az agykontroll az önmegváltás gondolatát hordozza: ki-ki a maga erejével, a saját meditációja által jut el egy boldogabb állapotba.

Az agykontrolloktató a tanfolyam végén ezt mondja a tanfolyamot végzőknek: „Ki vagy te? Amikor képes vagy tetszőleges távolságra kivetíteni intelligenciádat, az nem más mint a végtelenség tulajdonsága. Amikor előre és hátra mozogsz az időben – az az örökkévalóság. Amikor olyasvalamiről szerzel tudomást, amire normálisan nem lenne lehetőséged – mindentudó vagy. Amikor képes vagy problémákat megoldani, abnormális dolgokat rendbe hozni – mindenható vagy. Végtelen, örökkévaló, mindentudó, mindenható – ki vagy te? Bárki is vagy, a Magasabb Intelligencia és te kapcsolatban álltok. Az összes szent könyv a maga módján hirdeti: Az Atya és te egyek vagytok.” (José Silva: Agykontroll mesterfokon, 204. oldal). Itt már szinte az önistenítés gondolata jelenik meg. A szentszéki dokumentum ezt írja minderről: „A tudattágító technikák célja, hogy az embereknek feltárják isteni erejüket, és ők majd ennek az isteni erőnek a révén készítenek utat a megvilágosodás korának. Az emberségnek ez a felmagasztalása a feje tetejére állítja a helyes viszonyt a Teremtő és a teremtmény között.” (40. oldal)

Jézus nem ígérte minden problémánk, nehézségünk megoldását. Azt mondta: „Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl a keresztjét, és úgy kövessen!” (Mk 8,34) A végességünk és bűnösségünk egyetlen igazi megoldása, egyedüli Megváltója Ő. Így szól hozzánk:„Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és terheket hordoztok! Én felüdítelek titeket!” (Mt 11,28)