Kezdőlap Hírek Képesek párbeszédre a különböző vallások?

Képesek párbeszédre a különböző vallások?

Öt templom fesztivál

Győrben 14. alkalommal rendezik meg az Öt templom fesztivált május 9. és 13 között.


Az Öt Templom Fesztivál arra az – európai szinten is egyedülálló – kuriózumra épül, hogy Győr Újváros városrészében egyetlen utcában megtalálható az öt történelmi vallás egy-egy temploma. Öt vallás és öt közösség élt egymás mellett évszázadokon át egy utcában ismerve, tisztelve, segítve egymást. Az öt templom építészeti mementó és egyben példa arra, hogy Európa közepén, Magyarországon, évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók. Kulturális sokszínűségük, közösségeik hite erőssé és változatossá teszi Magyarország kultúráját, érdekessé és fontossá Európa és a világ számára.

Fesztivál célja, hogy utat mutasson a különböző vallások gyakorlóinak és nem gyakorlóinak. Egymás hitét és kultúráját megismerve adjon a 21. században is aktuális példát a békés egymás mellett élésről és egymás kultúrájának elfogadásáról. Az utóbbi időszak külföldi történései újra rávilágítottak, hogy mennyire fontos a vallások békés együttélése.

A kicsiket bábszínházi előadásokkal várják a nagyobbakat és felnőtteket kiállításokkal, helytörténeti előadásokkal és koncertekkel.

Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a tematikus séták. Idén május 10-én délután indul az Öt templom túra, amin a zsidó-keresztény kultúra hagyományait mutatják be.

Este a katolikus templomban a Grecció Énekegyüttes ad koncertet.

Az Öt templom fesztivál részletes programját itt találja.

A részt vevő templomok

Evangélikus öregtemplom: A copf stílusú evangélikus Öregtemplom II. József türelmi rendelete nyomán zárt udvarban és torony nélkül épült 1783-1785 között. Mai formáját a XIX. század elején nyerte el.

Zsinagóga: Különleges, nyolcszög alakú elrendezése iskolát teremtett a zsinagógák építésében. A romantikus stílusú épületet 1868-1870 között emelték Benkó Károly és Fränkel Vilmos építészek tervei alapján. A templomépülethez kapcsolódó, kétemeletes iskolaszárnyakkal együtt.

Katolikus templom: A Szent József plébániatemplom 1836‒41 között Fruhmann Antal tervei alapján, az evangélikusok első ismert templomának helyén épült. Győr második legnagyobb temploma, a klasszicista építészet egyik legszebb győri emléke.

Görögkatolikus templom: 1727-ben a gazdag rác kereskedők emelték a török idők óta itt álló templomuk átépítésével a szerb ortodox templomot. A templombelső különleges értéke a copf keretezésű ikonosztázion, és az ugyancsak copf stílusú padok sora.

Forrás: Öt templom fesztivál