Kezdőlap Hírek Először neveztek ki keresztény nőt egyiptomi kormányzónak

Először neveztek ki keresztény nőt egyiptomi kormányzónak

Először neveztek ki keresztény nőt egyiptomi kormányzónak
Kopt keresztény nő is van az Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnök által csütörtökön kinevezett új tartományi kormányzók közt, először az ország történetében. Az új kormányzók kinevezése azután történt, hogy a kormány átrendeződött a márciusi újraválasztását követően – számol be a hirado.hu.

A gízai tartományi tanács korábbi képviselőjét, a kopt keresztény Manál Avad Miháílt Damietta tartomány kormányzójává nevezték ki. Új kormányzója lett ezenkívül Kairónak, Gízának, Luxornak, Asszuánnak és a dzsihadista tűzfészeknek számító Észak-Sínainak is.

Egyiptom első női kormányzója Nadia Ahmed Abdo volt, aki tavaly került el-Beheira tartomány élére. A muszlim többségű ország lakosságának tíz százaléka keresztény és a közösség többször nehezményezte, hogy tagjai alulreprezentáltak a kormányzatban.

A koptok a hadsereg soraiból kikerült Esz-Szíszi támogatói voltak, mikor az 2013-ban katonai puccsot hajtott végre az ország első demokratikusan megválasztott, de sok vitát kiváltó elnöke, a Muzulmán Testvériség által támogatott Mohamed Morszi ellen.

Egyiptom jelenlegi kormányában nyolc nő van, ez a legtöbb az ország történetében.

Egy másik érdekes történet az Egyiptomban élő keresztényekről.

Keresztény fociklub Egyiptomban

Fotó: Pixabay