Kezdőlap Hírek Kétezer zsidót mentett meg Uhl Antal Baranyaszentgyörgy egykori plébánosa

Kétezer zsidót mentett meg Uhl Antal Baranyaszentgyörgy egykori plébánosa

Rostás Jenő, Uhl Antal könyv

Könyvet írt a papról a pap. Rostás Jenő faddi esperes-plébános megörökítette jeles elődje, példaképe, a haláláig Baranyaszentgyörgyön szolgáló Uhl Antal prépost-plébános életét. A kötet bemutatására hamarosan sor kerül a baranyai faluban.

Fiatal papként került 1982-ben Baranyaszentgyörgyre Rostás Jenő, aki jelenleg a Tolna megyei Fadd esperes-plébánosa. Könyvet írt – ami most jött ki a nyomdából – jeles elődjéről, Uhl Antalról, aki pápai kápláni és címzetes préposti címmel is rendelkezett. De sohasem érdekelték a címek. Egy időben a Franciaországba menekült magyarok lelkipásztoraként működött. Öt nyelven beszélt. Távoznia azért kellett, mert mintegy kétezer zsidót mentett meg – hamis papírokat beszerezve – a biztos haláltól. Ott a Gestapo vallatta, itthon, miután sikerült hazajutnia, és véget ért a háború, a kommunisták vették „kezelésbe”. Lelőtt német pilótát is mentett, kitelepítésre ítélt svábokat is. A felebaráti szeretetet gyakorolta, ami azokban a sötét években nem volt divat. Bátran szembeszállt a hatalom bitorlóival, és mert nemet mondani a békepapságra. Azt vallotta: „Aki ebbe a mozgalomba belép, az valamit akar, vagy valamit takar.”

Uhl Antal 1902-ben született Mohácson. Pappá 1924-ben szentelték Pécsett. A szolgálatot Barkócán kezdte, Hőgyészen folytatta, majd 1932– 1943-ig franciaországi magyarok lelkipásztoraként működött Lille-ben és Párizsban. Több nyelven publikált, újságcikkeket, könyveket írt, műfordításai jelentek meg. Amikor nem vállalta a békepapságot, félretették a nagy tudású, pápai kápláni címmel is rendelkező papot egy kis faluba, Baranyaszentgyörgyre. Ott halt meg 1982-ben.

Egyszer megkérdezték tőle: hogy érzi magát ezen a csöppnyi helyen, ahová Párizsból, a fény városából került. Azt felelte: „Én Párizsban is pap voltam, itt is pap vagyok. A kép nem változott meg, csak a fényes aranykeretből most egyszerű fakeretbe tették.”

Az Aranykeretből fakeretbe című kötet bemutatója Baranyaszentgyörgyön lesz, ahol a negyven éve elhunyt lelkipásztorra emlékeznek majd. Raoul Wallenberg húszezer magyar zsidót mentett meg, Uhl Antal kétezret, de még itthon sincs tizedannyi ismertsége sem, mint a svéd diplomatának. Megmentettjei között volt többek között a képzőművész, Victor Vasarely is.

Barátainak egyikéről, Fekete Istvánról is fontos kortörténeti adalék derül ki a könyvből. Mivel a Zsellérek című, 1939-ben írt regényében közreadta az 1919-es vörös terror rémtetteit is, az ÁVO-sok elfogták. Szétverték az egyik veséjét és kiverték az egyik szemét. Mázlija volt, mert a János-kórház közelében dobták ki egy autóból, s így hamar az orvosok kezébe került.

Wessely Gábor