Kezdőlap A lelkiatya válaszol Ki lehet elsőáldozó?

Ki lehet elsőáldozó?

Önfeláldozás vagy kegyelem
Tisztelt Lelkiatya! Az lenne a kérdésem, hogy ki lehet elsőáldozó és ki bérmálkozhat?

Kedves Levélíró! Elsőáldozó minden olyan katolikusként megkeresztelt ember lehet, aki a 7. életévét betöltötte (ill. az értelem használatára eljutott), kellő felkészítésben (hitoktatásban) részesült, és a szentgyónását elvégezte. Rendkívüli esetben hamarabb is részesedhet valaki az elsőáldozásban, ha valóban megértette azt, hogy mit jelent Krisztus testét magához vennie. Magyarországon az általános szokás az, hogy a harmadikos gyermekek lesznek elsőáldozók, miután már legalább két éve hittanra jártak, és részt vettek a vasárnapi szentmiséken.

Bérmálkozó az a 7 évesnél idősebb (ill. az értelem használatára eljutott) megkeresztelt ember lehet, aki kellő felkészítésen részt vett. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján 12-14 éves kor előtt lehetőleg nem szolgáltatjuk ki a bérmálás szentségét. Szokás szerint a bérmálást is 2 éves felkészítő hitoktatás előzi meg, amelynek ideje alatt a fiatalok a keresztény szentségi életet (pl. vasárnapi szentmise, gyónás, imádság) és a keresztény élet gyakorlatát (a szeretet cselekedetei a családban, a rászorulók felé, a hit átadása) is gyakorolják.

Természetesen felnőtt korban is lehet valaki elsőáldozó és bérmálkozó. Ilyenkor jelentkezni kell a plébánián, és ott a megfelelő felkészítést biztosítani fogják.