Kezdőlap Egyéb Ki volt Athenagorasz pátriárka?

Ki volt Athenagorasz pátriárka?

A II. Vatikáni Zsinat idején volt konstantinápolyi ortodox pátriárka. 1886-ban született Görögországban. 1922-ben korfui metropolita lett, nyolc év múltán Amerikában volt exarcha, megreformálta az ortodoxia ottani hitéletét. 1948. november 1-jén választotta a Szent Szinódus ökumenikus pátrtiárkává, az ortodox keleti kereszténység tiszteletbeli fejévé. A legújabb kori ortodoxia történek egyik legjelentősebb személyisége.

XXIII. János pápa hivatalba lépése után nem sokkal meghirdette a II. Vatikáni Egyetemes Zsinatot, 1961- ben pedig Franz König bécsi bíboros érseket elküldte I. Athenagoraszhoz: ez volt az első római katolikus főpapi látogatás Konstantinápolyban 1054, a nagy egyházszakadás óta. Nagy, látványos lépés volt a keresztény egység útján.

VI. Pál pápa és I. Athenagorasz pátriárka történelmi találkozójára 1964 januárjában, Jeruzsálemben került sor. Később még két további találkozás követte ezt Isztambulban és Rómában. A zsinat végén aztán bekövetkezett a nyugati és keleti kereszténység kölcsönös kiközösítésének feloldása.

A keresztény egység útja nem volt zökkenőmentes. A Törökországban lévő konstantinápolyi patriarkátus ellenséges környezetben, a kisebbségi sors nehéz körülményei között él.

Athenagorasz pátriárka egy alkalommal kijelentette: „Mi már egységben élünk. A teológusok tanbeli kérdésekben keresik és dolgozzák ki a tanbeli egység feltételeit. Katolikusok és ortodoxok testvérként összetartoznak. Az ajtó megnyílt, csak be kell lépnünk rajta.”

I. Athenagorasz 86 éves korában, 1972 júliusában hunyt el. Utolsó szavai ezek voltak: „Üdvözlöm Pál testvéremet (VI. Pál pápa), és üzenem neki: egyek vagyunk!”

Az életmű befejeztetett. Nagy eredmények és nyitott kérdések maradtak az utódokra. VI. Pál pápa imádságra szólította a katolikusokat. Ez az imádság nemcsak Athenagorasznak az Úrtól remélt üdvösségéért, hanem a nagy örökség továbbfejlesztéséért, az egység és békesség további munkálásáért is szólt. „Péter és András apostol testvérek voltak – mondta egyszer –, és nekünk, ortodox és nyugati keresztényeknek is testvérekként kell összetartanunk. Az egység felé vezető ajtót senki sem tudja becsukni, az nyitva áll. Csak be kell lépnünk rajta.”

Rosdy Pál