Kezdőlap A lelkiatya válaszol Kihagyhatom-e a vasárnapi szentmisét?

Kihagyhatom-e a vasárnapi szentmisét?

Tisztelt Lelkiatya! Édesanyámat gondozom, 24 órában. Néha gondot jelent, hogy elmenjek vasárnap szentmisére, tulajdonképpen elmehetek, kisebb nagyobb rossz érzéssel, lelkiismeret-furdalással, hogy anyukám milyen nehézségekkel fog szembesülni esetleg… Nem tudja ellátni magát több tekintetben, és mivel gyakran megszédül, csak ágyban fekve tudom magára hagyni, ilyenkor viszont attól félek, ha komolyabb gondja támad, járókeret nélkül is nekiindul.
Az ágya mellett viszont nem merem otthagyni a járókeretet… Azzal is eleshet, akár felálláskor is… Van, hogy simán el tudok menni, máskor nehéz otthagynom… De emiatt a vasárnapjaim nagyon feszültek, már reggeltől kezdve.Keddi napokon viszont jön gondozónő, ilyenkor békességben, kapkodás és tépelődés nélkül tudnék menni szentmisére.
Szabad ilyen helyzetben vasárnap helyett rendszeresen keddi napokon járnom szentmisére? Még azt is kérdezném, hogy nagycsütörtöki, nagypénteki, nagyszombati szertartásokon kötelező-e ott lenni? – Jaj, de rosszul hangzik ez így fogalmazva… Mennék szívesen de nem könnyű lélekkel hagynám itt órákra anyámat…

Kedves Zsuzsa! Mindenekelőtt nagyon köszönöm, nagyon örülök annak, hogy ilyen nagy szeretettel ápolja az édesanyját. Aki beteget ápol, annak nem kötelező a vasárnapi szentmisén részt vennie. A felebaráti szeretet, a gyermeki szeretet gyakorlása is isteni parancs, szent feladat. Ha az édesanyja egészen jó állapotban van, akkor persze menjen el, de egyébként nyugodtan maradjon mellette. Ez most az állapotbeli kötelessége.

Nagyon jó az is, ha keddenként elmegy a szentmisére, így pótolva a vasárnapit. A nagycsütörtöki, nagypénteki és a nagyszombati szertartásokon való részvétel nem kötelező. Ahogyan a lehetősége engedi, úgy menjen. Otthon is át fogja élni a szenvedő Krisztussal való közösséget, ahogyan az édesanyját ápolja.