Kezdőlap A lelkiatya válaszol Kihasznál a családom

Kihasznál a családom

Tisztelt Lelkiatya! Idős asszony vagyok, férjemmel magányosan élünk a kis nyugdíjunkból. Családomat – gyermekeimet és az ő családjaikat – sokáig igyekeztem támogatni, még egy nem rendezett, „együttélő” párkapcsolatot is elviseltem. Én mindig segítettem, ahol csak tudtam, cserébe viszont nem kaptam semmit. Férjem ellenzi, hogy támogassam őket, úgy gondolja, csak kihasználnak. Emiatt vele is előfordulnak súrlódások. Kérem, segítsen, mit tegyek?

Kedves Levélíró! Természetesen nem ismerem részleteiben a családja helyzetét, ezért nehéz is konkrét tanácsot adni. Fontos lenne meghallgatni a férjét, a rokonait is. Néhány általános dolgot azonban el tudok mondani.

Jézus arra tanít, hogy bár a bűnt helytelennek tartjuk és elítéljük, a bűnös személyét mindig szeressük. Azt is mondja, hogy 77-szer meg kell bocsátanunk. Ha ezt nem tesszük, akkor Isten sem fog nekünk megbocsátani. Azt tanácsolom magának, hogy semmiképp se szakítsa meg a kapcsolatot a családtagjaival! Jézus azt mondja: „Boldogok a békességszerzők!” Legyen maga a család béketeremtője!

A férjének is kötelessége elfogadni a maga családtagjait. Amikor összeházasodtak, nem csak magára mondott igent, hanem valamilyen mértékig elfogadta a maga szüleit, testvéreit is, akik a maga életének elválaszthatatlan részei. Nem kötelesek a rokonaikat anyagiakkal segíteni, ha erre nincs lehetőségük, de a kapcsolat megtartása szeretetből fakadó kötelességük. Ne távozzon úgy a földi életből, hogy haragosai vannak, akikkel talán kibékülhetett volna! Tegye meg azokat a lépéseket, amelyek magán múlnak! Írjon a rokonainak üdvözlő leveleket, látogassa meg őket, ha teheti! Menjenek el a férjével együtt egy atyához, vagy egy családterapeutához, és próbálják így tisztázni a problémákat!

A házasságkötés után a szeretet rangsora átalakul a házastársak életében. A legfontosabb, a legelső emberi kapcsolat a házastárssal való kapcsolat, a második a saját gyermekekkel való kapcsolat lesz, és csak ez után következhetnek a saját szülők, testvérek. Ám ez természetesen nem jelenti azt, hogy a szülőkkel és a testvérekkel meg kellene szüntetni a kapcsolatot.