Kezdőlap Hírek Kötéllétrán ereszkedett le a betörő a templomba

Kötéllétrán ereszkedett le a betörő a templomba

kötéllétra
(Fotó: Rendőrség)

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 45 éves és egy 58 éves budapesti férfi ellen, akik az alsópetényi templomba betörve onnan kelyheket tulajdonítottak el.

2020. augusztus 25-én az idősebb férfi Budapesten rábeszélte társát, hogy törjenek be az Alsópetényi templomba, ő biztosítja a betöréshez szükséges eszközöket, míg vékonyabb testalkatú társa a templom ablakán jut be oda, a zsákmányon pedig fele-fele arányban osztoznak.

A vádlottak a terv szerint még aznap este gépkocsiba ültek és az alsópetényi templomhoz hajtottak. Megvárták, hogy a környék elcsendesedjen, így 21 óra után léptek akcióba. A fiatalabb férfi felmászott a kápolna előtetejére, betörte annak ablakát, majd egy kötéllétra segítségével leereszkedett a templomba, ott magához vett két réz ostyatartó kelyhet, valamint egy ezüstszínű kelyhet, miközben társa kint őrködött.

A lopás közben azonban megszólalt a riasztó, így a tolvajoknak menekülniük kellett, a sietségben az egyik kehely tetejét a templom előtt el is veszítették.

A kelyhek értéke 158.000 Ft volt, az elkövetők a betöréssel 12.900 Ft rongálási kárt okoztak a templomnak.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a lopás bűntette miatt a büntetett előéletű vádlottakkal szemben szabadságvesztés kiszabására és arra tett indítványt, hogy a 800.000 Ft-ot meghaladó összegű bűnügyi költséget és a templomnak okozott kárt is fizessék meg.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság hoz döntést.

Forrás: Magyarország Ügyészsége