Kezdőlap Hírek Közösségi naperőmű segítségével fűtik a kisgyermekes családok otthonait

Közösségi naperőmű segítségével fűtik a kisgyermekes családok otthonait

Közösségi naperőmű kezdte meg működését Tiszabőn. A beruházásnak köszönhetően minden kisgyermeket nevelő család otthonában lesz egy fűtött szoba. Ennek költségeit pedig környezetbarát, fenntartható energiaforrásból, helyben teremtik elő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON Hungária Csoport mintaprogramjában.  Tiszabőn számos családhoz földkábellel kötötte be az áramot az energiacég. A háztartások előre fizetős mérőkre feltöltve kapják meg a fűtéshez szükséges támogatást.

Magyarországon egyedülálló energiatámogatási programot valósított meg a Felzárkózó Települések programjának egyik emblematikus településén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON Hungária Csoport. A Tiszabőn kormányzati támogatással megépült közösségi naperőmű által megtermelt energiából rászoruló családok fűtését támogatják. A mintaprogram célja, hogy minden 3 évnél fiatalabb gyereket nevelő családban legyen legalább egy tiszta, környezetbarát módon fűtött, és műszaki szempontból is biztonságos szoba a télen. Ehhez számos család otthonába földkábelen kötötték be az áramot. A lakásokon belül biztonságos csatlakozási lehetőséget alakítottak ki, és előre fizetős mérőórákat is felszereltek az áramszolgáltató munkatársai.

„A legmodernebb technológiára a felzárkózó településeken van a legnagyobb szükség, az ott élőknek ugyanis jóval gyorsabban kell haladniuk, hogy utolérhessék a többieket. A tiszabői napelempark ezért a továbblépés szimbóluma.”

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Tiszta energia

A programot ismertető sajtóeseményen a szeretetszolgálat alelnöke elmondta, hogy bár a rászoruló családok rendszeresen kapnak tűzifa támogatást, azt nem tudják a tél végéig beosztani, így a leszakadó területeken minden éghető anyaggal tüzelnek, ami a családok egészségét is veszélyezteti, és a környezetet is szennyezi. Az elektromos fűtés tiszta és füstmentes megoldást jelent. Tiszabőn az első évben mintegy hatvan család részesül az előrefizetős mérőórákra feltöltött támogatásból, ily módon több mint kétszáz gyermek otthonában lesz meleg a télen.

Mintegy 30 család otthonába korábban nem volt bevezetve az áram, a program kapcsán ennek kiépítése is megtörtént, valamint előre fizetős mérőt szereltek fel náluk. Összesen 12 olyan család van, amely a napelempark működéséből származó támogatásban is részesül, és az új árambekötés mellett új mérőt is kapott.

A mintaprogram ötletét az Innovációs és Technológiai Minisztérium is felkarolta. „A zöld energiatermelésre épülő támogatási modell az egyike lehet a közösségi és szociális energiaellátási megoldások összekapcsolásának. A beruházás Magyarország és az Európai Unió klímacéljait is nagyban elősegíti. Arra törekszünk, hogy nap- és az atomenergia együttes használatával 2030-ra a magyarországi áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen.

A jövőben mintegy tucatnyi településen folytatódhat a program.

„Emberközeli, valódi élményeket – nekem ezt jelenti a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös munka. Az elmúlt évek során nagyon sok nehéz sorsú embernek tudtunk már segíteni. Ami egyfelől jó érzés, másfelől bizonyíték számunkra arra, hogy igazán kiemelkedő eredményeket csak közösen tudunk elérni. Büszke vagyok rá, hogy a mintaprogramunk az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával tovább folytatódhat. Ez esélyt teremt arra, hogy a partnerségünket bővítsük és újabb településeken, még több szükségben élő családnak tudjunk segíteni” mondta el Kiss Attila, az E.ON Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az utóbbi időszakban a Vatikánban egyre hangsúlyosabb szerepet kap a környezetvédelem.

(Forrás: maltai.hu)