Kezdőlap A lelkiatya válaszol Lehet új keresztapja a keresztlányomnak?

Lehet új keresztapja a keresztlányomnak?

Tisztelt Lelkiatya! Lehet-e másik keresztapát választani a keresztlányomnak? A keresztapa nem foglalkozik a gyermekkel. A mostani párom pedig szívesen vállalná a további keresztapaságot.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy fontos az Ön számára a keresztlánya hitben való nevelése, fontos, hogy legyen keresztapja, aki segíti őt ezen az úton.

A keresztapaság egy életre szóló vállalás. Nem lehet kitörölni az anyakönyvből sem a keresztapa nevét, és a valóságban sem szűnik meg az a kötelezettség, amit ő ott elvállalt. Sajnos sok esetben megtörténik, hogy egy-egy keresztszülő nem sokat törődik a keresztgyermekével, vagy megromlik a viszony családok között, ami miatt ez a kapcsolat is megszakad.

A mostani párja besegíthet ebben, mint pót-keresztapa. Ez nem valami hivatalos tisztség, hanem az élet által adott lehetőség, hogy pótolják azt, amit sajnos a keresztlányánál hiányzik. A bérmáláskor esetleg majd választhatja a keresztlánya bérmaszülőnek az Ön élettársát – főként ha addig meg is tudnak esküdni – és akkor hivatalos bérmaszülőként is jelen lesz a kislány életében.

Vigyék gyakran templomba a keresztlányát, olvassanak neki a Bibliából, tanítsák imádkozni, töltsenek vele sok időt, segítsék őt az élete útján!