Kezdőlap A lelkiatya válaszol Lehetséges egyházi házasságot kötni polgári házasságkötés nélkül?

Lehetséges egyházi házasságot kötni polgári házasságkötés nélkül?

Kedves Lelkiatya! A keresztlányom 20 éves lesz, és van egy barátja, akivel két éve ismerkedtek meg. Szeretnének összeházasodni, de először csak egyházi esküvőt szeretnének, és majd az egyetem után (még 4 év) szeretnének polgári esküvőt. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e előbb egyházilag esküdni és csak később polgárilag? Fontosabbnak tartják az egyházi házasságot, mert szentség, életre szóló szeretetközösség.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök a keresztlánya és a barátja szerelmének, és annak, hogy szeretnék Isten áldását kérni a házasságukra. Sok örömet, szeretetet, hűséget, boldogságot kívánok nekik!

A polgári és az egyházi házasság függetlenek egymástól. Lehetséges egyházi házasságot kötni polgári házasságkötés nélkül is, akár úgy, hogy később terveznek polgárilag is összeházasodni, akár úgy, hogy ezt nem tervezik. Az egyházi törvénykönyv egyedül ott köti püspöki engedélyhez az egyházi esküvő megtartását, ahol a polgári házasságkötés eleve lehetetlen lenne (pl. ahol az egyik félnek egy harmadik féllel még egy előző, polgárilag fel nem bontott – egyházilag érvénytelen – házassága fennáll; C.I.C. 1071. kán. 2§).

Megtörténhet például, hogy két idősebb ember (pl. két özvegy) szeretne összeházasodni, azonban hogy a nyugdíjuk kedvezőbb maradjon nem akarnak polgári házasságot kötni, csak egyházit. Ilyen esetben, ha a házassági szándékuk hiteles, nincs akadálya az egyházi esküvőnek.

Fiatalok esetében az eskető papnak utána kell járnia, hogy mi az oka annak, hogy nem akarnak (egyelőre) polgári házasságot kötni. Ugyanis, ha az az ok, hogy nem egészen biztosak abban, hogy valóban egy életre szóló szeretet-szövetséget akarnak megkötni, és ezért egy kis kaput nyitva karnak hagyni, akkor nem megköthető az egyházi esküvő, mert hiányzik hozzá a helyes szándék. Ha azonban a polgári esküvő későbbre halasztásának az oka valami más, elfogadható és érthető indok, akkor megköthető az egyházi esküvő.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút