Kezdőlap Hírek Lemondott a zaklatással vádolt bíboros

Lemondott a zaklatással vádolt bíboros

Lemondott a zaklatással vádolt bíboros
A kiskorúak elleni visszaélésekkel megvádolt Theodore McCarrick bíboros július 27-én, pénteken eljuttatta Ferenc pápához levelét, amelyben lemond bíborosi rangjáról.

A Szentszék Sajtóterme július 28-án közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztat, hogy „pénteken este a Szentatya levelet kapott a 88 éves Theodore McCarrick bíborostól, Washington nyugalmazott érsekétől, aki lemondott a Bíborosi Kollégiumban betöltött tagságáról. Ferenc pápa elfogadta lemondását bíborosi rangjáról és elrendelte felfüggesztését nyilvános papi szolgálata alól. Egyben arra kötelezte, hogy a számára a későbbiekben kijelölésre kerülő otthonban tartózkodjon imaélet és bűnbánat céljából mindaddig, amíg az ellene felmerült vádakat tisztázzák a szabályos kánonjogi eljárás keretében.”

Az elmúlt hónapban Pietro Parolin bíboros államtitkár Ferenc pápa felszólítására már elrendelte, hogy McCarrick bíboros ne gyakorolja nyilvánosan papi szolgálatát. Erre a döntésre azt követően került sor, hogy a New York-i főegyházmegye bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy a McCarrick bíboros elleni vádak hitelesek és megalapozottak. Ezek szerint, több mint 45 évvel ezelőtt Theodore McCarrick kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést New York-i papsága idején.

McCarrick bíboros elfogadta a döntést, bár ártatlannak nyilvánította magát.

Az elmúlt napokban Sean O’Malley bíboros, Boston érseke, a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság elnöke felháborodásának adott hangot a McCarrick bíborost érintő hírek miatt, akit felnőttekkel szembeni nem megfelelő szexuális viselkedéssel is vádolnak. „Ezek a feltételezett cselekedetek erkölcsileg elfogadhatatlanok és összeférhetetlenek a papi, püspöki és bíborosi szereppel. (…) „Ez és más hasonló ügyek kapcsán többre van szükség, mint csak bocsánatkérés” – fogalmazott O’Malley bíboros. Ezek azt is jelzik, hogy amikor püspökök vagy bíborosok ellen merülnek fel ilyen vádak, az egyház politikájában hatalmas űrök vannak még az eljárás és a szexuális visszaélések kapcsán.” A helyi egyház bevezette a zéró tolerancia elvét a papok részéről kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések terén. Azonban „világosabb eljárásokra van szükség azokban az esetekben, amikor ez püspököket érint” – hangsúlyozta a bostoni bíboros érsek.

Miután július 27-én Theodore McCarrick bíboros, Washington nyugalmazott érseke lemondott bíborosi rangjáról. A Bíborosi Kollégiumnak 224 bíboros a tagja, akik közül 124 a választó és 100 a 80 év feletti, nem pápaválasztó bíboros.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió